Ma az ÉDES PÉNTEK keretén belül egy finom, villámgyors - tartósítószer nélküli - nyírfacukorral készült lekvárt hoztam. Nagyon gyorsan elkészíthető, és garantáltan adalékanyagmentes!
A sűrítéséhez agar-agart használtam, amelyet tengeri vörösmoszatokból nyernek. Ezt a poliszacharid-keveréket, sűrítő- és gélképző anyagnak használják, a bioboltok polcain egyre több helyen megtalálható már. Az agar-agar egy sárgásfehér színű, félig áttetsző zselés anyag (E406 néven is fut). 80% rosttartalommal rendelkezik, ezért táplálékkiegészítőként - emésztési rendellenességek kezelésekor - is használják.
HOZZÁVALÓK
500 gramm eper
120 gramm nyírfacukor
2 ek lime leve
1 tk (2 gramm) agar-agar
ELKÉSZÍTÉS
Az epreket tisztítsuk meg, majd tegyük egy lábosba. Adjuk hozzá a nyírfacukrot, a limelevet, és addig főzzük alacsony lángon míg össze nem fő egy darabos ám sűrű masszává. Ha már sűrűsödik, az agar-agart keverjük el kb 2 evőkanálnyi hideg vízzel, majd öntsük az epres masszához, keverjük el és forraljuk 2-3 percig.
Még forrón töltsük tiszta, sterilizált üvegekbe, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése