QUICHE LORRAINE (GLUTÉN-, LAKTÓZ-, TEJMENTES)

Quiche (ejtsd: kis) a francia konyha, ezen belül is Alsace egyik igen kedvelt étele. Nálunk most egy glutén-, és tejmentes verziója készült, amely alapját egy elő/vakon sütött kosár adja, melybe később egy tojásos- rizstejszínes- szalonnás töltelék került. 

A glutén-, laktóz-, tej-, és fehér cukormentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 




HOZZÁVALÓK 

A tésztához 
150 gramm lenmagliszt 
50 gramm hajdinaliszt 
1 tojás 
2 evőkanál olívaolaj 
½ kávéskanál só 
kb ½ dl víz

A töltelékhez
100 gramm füstölt szalonna 
3 tojás 
½ vékony szál póréhagyma 
20 cl rizstejszín 
só, bors, őrölt szerecsendió 
1 marék apróra vágott petrezselyem 


ELKÉSZÍTÉS 


A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 180°C-ra.
 
Keverjük össze a liszteket a tojást és a sót. Alaposan gyúrjuk össze a víz hozzáadagolásával. Nyújtsuk ki egy lisztezett nyújtólapon, majd nyomkodjuk egy 20 cm átmérőjű pitesütő formába (én szilikont használok, azt nem kell sem lisztezni, sem sütőpapírral kibélelni). 
Fedjük le sütőpapírral, és öntsük rá a sütőgyöngyöt, vagy a sütésre használt babot. Az előmelegített sütőben süssük elő 10 perc alatt. 
Ezalatt készítsük el a tölteléket: 
Aprítsuk fel a póréhagymát, a petrezselymet és a szalonnát. Egy serpenyőben folyamatos kevergetés mellett pároljuk üvegesre a hagymát. Ezalatt egy tálban villával verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a rizstejszínt. Öntsük az üvegesre párolt  póréhagymához, keverjük össze, majd ízesítsük a fűszerekkel. Öntsük a masszát az elősütött tésztára, és a sütőbe visszatolva süssük készre 25 perc alatt.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!