COUSCOUS [KUSZKUSZ]



Couscous története

A mai couscous kis szemcsékből vagy golyócskákból áll. Dara lisztből készül (durumbúzából). Hasonlít polenta-hoz, vagy a búzadarához, csak valamivel nagyobb. 

Azonban a couscous kifejezés eredetileg a lisztfeldolgozás módjára utalt. A couscous gyakran készül kölesből, árpából vagy egyéb magvakból. 

A couscous olyan régi, mint tészta. Bár az tény, hogy sok történész azzal érvel, hogy a couscous régebbre nyúlik vissza mint a tészta, egészen a 10. századig. Tudósok abban is vitatkoznak, hogy a couscous  Nyugat-Afrikából vagy Észak-Afrikából (Berber) származik-e. 
Manapság, a couscous marokkói specialitásnak minősül.



A leginkább úgy lehetne leírni, hogy ha a rizs és a tészta házasságot kötne, couscous lenne az utód. 
Gyors és könnyen elkészíthető akár köretnek, akár salátának, desszertnek. Lehet ízesíteni szinte mindennel: gyümölcs, zöldség, hús, tenger gyümölcsei, gyógynövény vagy fűszer, bármit el lehet képzelni hozzá.

Manapság még mindig készítik otthon házilag: belisztezett kemény búzadarából gyúrással, sodrással, megvizezve, megsózva, pici olajjal összedolgozva, gőzöléssel és morzsolással. 
A kapott golyócskákat szitán szűrik át, (osztályozzák méret szerint), majd a napon kiszárítják és különbözőképpen ízesítik:

  • Marokkóban sáfrányt kevernek hozzá, 
  • Algériában paradicsomot a kolbászos ebédhez, 
  • Tunéziában csípős, chilis szószt (harissa). 
  • Izrael népe is alapételként ismeri. 

Európában elsősorban Franciaországban kedvelt és elterjedt étel.

Couscous fajtái
Marokkói couscous: 
apró szemű, körülbelül háromszor akkora mint a búzadara. Általában ezt a típust szokták a leggyakrabban használni a szakácsok, mert nagyon gyorsan elkészül. 

Izraeli couscous
Ha magyar tarhonyára vágyunk, akkor külföldön izraeli kuszkusz néven ugyanazt találjuk. 

Libanoni couscous
nagyobb, mint az izraeli kuszkusz, körülbelül akkora mint egy kis borsó. Hosszú ideig, lassan, kevergetve főzik (hasonlóképpen, mint a rizottó-t).

Couscous főzése:
Franciaországban találkozunk expressz változatával a zacskós couscous-al is (ugyanolyan zacskóban van mint a gyorsrizs). Forróvíz, só, bele a zacskó, kb 1 perc és kész.
Azonban az igazi, úgymond hiteles coucous elkészítéséhez lényegesen több időre és jó kis úgynevezett "couscoussier"[kuszkuszier]re  lesz szükség . (vagy egy fazékra és szűrőre)


Főzési tippek
  • Ügyeljünk arra, hogy melyik típusú couscous-t vásároltuk (instant vagy hagyományos), hogy a megfelelő időt tudjuk rászánni a főzésére
  • couscoust úgy is el lehet készíteni, mint a főtt rizs. Felhevítjük a vajat, hozzáadjunk a couscoust, elkeverjük, hozzáadjuk a vizet majd felforraljuk. Ha felforrt, lecsökkentjük a hőt legalacsonyabbra, lefedjük és készre főzzük (nincs leselkedés!). Addig főzzük, amíg a folyadék felszívódik. Vagyis a kis szemecskék pergősek lesznek.
  • Ha nincs couscousier-ünk, egy tésztaszűrő és egy fazék is megteszi. Kisebb lyukú tésztaszűrő kell, mert a nagyobbon átesnek a kis szemecskék
  • Csakúgy, mint a szénhidrát-terhelt köreteket, a kuszkuszt is lehet kásának, salátának, vagy desszertnek enni.
  • A főtt couscous egy pár napig hűtőben eláll. Fagyasztóban legfeljebb három hónapig.
  • 1 csésze száraz couscous-ból = 2-2.5 csésze főtt lesz.
  • Ha köretnek szánjuk, 0,5-0,75 csésze főtt couscous-al lehet számolni személyenként.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!