PIZZA - GYORSABBAN MINT AHOGY A FUTÁR KIHOZNÁ

Ha lenne egy olyan TOP10es lista, amin azok a fogások szerepelnének amik a a gyerekek és felnőttek abszolút kedvencei a pizza biztos helyet kapna rajta.
Mindenki máshogy szereti: van aki a vastag tészta, kevés feltét mellett teszi le a voksát, van aki a vékonyabb tésztára esküszik.
És vagyunk Mi, akik az extra vékony, hólyagos, roppanós, törhető tésztájú tésztát preferáljuk "épphogy", vagyis minimál  feltéttel.

A következő receptben külön szeretem azt, hogy nem kell keleszteni, várni. Sokan szerintem ennél a lépésnél tántorodnak el a pizzakészítéstől, mert várni kell míg megkel. Így inkább a telefon után nyúlnak és már tárcsázzák is a pizzázót.
De ehelyett próbáljátok ki ezt a villámgyorsan elkészíthető receptet, amelyet akár elő is készíthetünk/süthetünk. A tésztalapot nyugodtan süssük meg, és tegyük félre. Tálalás előtt 10 perccel pedig csak annyi a dolgunk, hogy bekapcsoljuk a sütőt, megkenjük a szósszal, rátesszük a sonkát, a bazsalikomleveleket és megszórjuk a mozzarellával. Vagy rápakoljuk a saját szánk íze szerinti feltéttel.





HOZZÁVALÓK (1 pizzához)

A tésztához
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 dkg élesztő
0,8 dl langyos víz
1 ek olívaolaj
1 kk só
8-10 bazsalikomlevél

A szószhoz:
2 ek olívaolaj
negyed póréhagyma (fehér része)
1 kisebb konzerv hámozott paradicsom
1 gerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
1 tk oregano
1 ek bazsalikom
1 kk őrölt szerecsendió
1 tk só

Feltét:
serrano sonka
5-6 bazsalikomlevél
mozzarella


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő - ha van akkor pizza fokozaton - 220°Cra.
A liszthez adjuk hozzá az élesztőt, az olívaolajat, a sót és a langyos vizet. Tépkedjük bele - apróra - a bazsalikomleveleket, majd az egészet alaposan gyúrjuk össze. (Akkor jó, ha egy gombócot kapunk, és az edény fala már "tiszta")
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a lehető legvékonyabbra - törekedve a kör alak megtartására.
Tegyük egy  sütőpapírral bélelt pizzasütő lapra vagy tepsibe, és süssük 10 percig.

Ezalatt készítsük el a szószt:
A póréhagymát aprítsuk fel, és olívaolajon pároljuk üvegesre (ez nagyon rövid idő vigyázzunk, hogy ne égen oda). Adjuk hozzá a  fokhagymát, a hámozott paradicsomot, és a fűszereket. 1-2 percet forraljuk, majd tegyük félre.

Kenjük az elősütött tésztára, tegyük rá a feldarabolt sonkát, a bazsalikomleveleket és szórjuk meg mozzarellával.
Előmelegített sütőben süssük addig míg a mozzarella megolvad és kissé megpirul rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!