SZILVA CHUTNEY

Szilvalekvár vajas kenyéren... De finom is tud lenni.. A különleges, francia változata azonban nem vajas kenyérre való, inkább húsok mellé, vendégváró falatok tetejére.


Nekem mindig van a hűtőben egy kisebb üveg borba áztatott aszalt szilva. Már így magában is nagyon finom tölteléknek, húsokhoz. De ez a belőle készült chutney tényleg extra ízvilággal rendelkezik.
Elkészítése nagyon egyszerű! Mivel ez nem a "hagyományos lekvár",  nyugodtan lehet kevergetni. Sőt, ezáltal lehet beállítani a chutney állagát. Aki szereti a nagyobb gyümölcsdarabokat benne, az ne keverje, de aki selymesebb állagot szeretne, kevergesse sűrűn!

A hozzávalók 3 üveg lekvárhoz elegendőek! A kamra polcain fejre állítva hosszú ideg eltarthatóak. Egy díszes üvegbe téve pedig kitűnő ajándék lehet akár a közelgő karácsonyra is!






HOZZÁVALÓK

10-15 szem vörösborba áztatott aszalt szilva
30 deka barnacukor
1 fej (kb 10 dkg) lilahagyma
1 fahéj(rúd)
1 tk mustármag
1 kk reszelt gyömbér

1,5 deci feketeribizli-ecet
0,5 deci almaecet

ELKÉSZÍTÉS

A lilahagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, és tegyük egy edénybe. A (minimum egy éjjelre a) vörösborba áztatott aszalt szilvát daraboljuk fel,  adjuk  hagymához és sózzuk meg. Öntsük  hozzá a kétféle ecetet, és a barna cukrot. Ízesítsük a fahéjjal, a mustármaggal  és a gyömbérrel.
Forraljuk sűrű lekvárrá össze, majd mikor már besűrűsödött (kb 25-30 perc), vegyük ki a fahéjrudakat.
Merjük a tisztára  mosott üvegekbe, jól csavarjuk rá a tetejét és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!