KEKSZES NUDLI


Ritkán készítek nudlit, pedig gnocchi, és a szilvás esetleg sárgabarackos gombóc gyakori vendég nálunk. 
Emlékszem, nagymamám kiskoromban kacsazsíron forgatta meg a gombóckákat, végül enyhén megsózta, és sokszor még forrón csipegettük magunkba.
A másik nagymamám (sváb származása kiütközik ebben is) mákba, vagy darált zsemlemorzsába forgatta meg, végül lekvárral, vagy porcukorral megszórva kínálta. Ezt is szerettük nagyon, az aranysárga finom házi baracklekvárral... 
Ahogy viszont nem ismertem, az a csupasz krumpli gombócok tejföllel való fogyasztása. Először férjemtől láttam, és végülis ha belegondolunk, a sajtos tejfölös tészta is milyen jól is tud esni...

Egy kis "nudliológia":
A magyarban krumplinudliként, vagy csak simán nudliként vált ismertté. Főszereplői a liszt és a burgonya. Az olasz változata gnocchi néven ismeretes, bár az inkább a sós változat, és nem kerül rá sem mák, sem - esetleg keksz - morzsa. 
Nem csak magában készítik, sokszor köretként szolgálják fel húsok, raguk mellé.

A bajorok és sváb konyhákban Schupfnudel, Fingernudel, Baunzerl, Schoppala, Bubaspitzle és sok más néven van számontartva.
Ausztriában főételként, dessertként és köretként egyaránt megtalálható. Alakra kissé hosszúkásabb mint az olasz ducibb rokona. Dessert-ként általában  a mákos versio terjedt el. Általában valamilyen zsiradékon (sokszor zsíron) pirítják meg, majd mákkal megszórva, vagy lekvárral, compottal vagy bevert tojással kínálják.
A német és osztrák vurslikban sokszor fellelhető a sült kolbász mellett a pirult szalonnával és szaftos savanyú káposztával kevert változata, amely Krautschupfnudeln néven fut.

Nálunk mostanában a szilvás és sárgabarackos gombócok is apróra darált, és olívaolajon enyhén megpirított kekszmorzsában vannak megforgatva. Jelen esetben  a nudlik is abban lettek meghempergetve, majd porcukorral enyhén meghintve.


HOZZÁVALÓK

250 g burgonya
1 tojás
1 teáskanál búzadara
1 kk só
1 teáskanál olívaolaj
50 gramm tk. liszt

kekszmorzsa 
vaj

ELKÉSZÍTÉS

A vajat megolvasztjuk és a kekszmorzsát megpirítunk rajta, majd félretesszük.  
A burgonyát megmossuk, és egy edénybe vizet téve feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz.
Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, megpucoljuk és áttörjük.
Az áttört burgonyához adjuk a tojást, a búzadarát, az olajat, a sót, és a tk. lisztet. 
Egy fakanál segítségével alaposan dolgozzuk össze a masszát, majd a tálból kivéve jó lisztes deszkára tesszük, és lisztes kézzel átgyúrjuk.
Ismét meglisztezett deszkán a cipót négybe vágjuk, majd két tenyerünkkel megsodorva hosszú kukacokat formázunk belőle. Egy késsel felkarikázzuk, majd a karikákat tenyerünkkel megsodorjuk, és egy csipet sóval ízesített forrásban lévő vízben addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. 
Ha feljöttek, kiszedjük őket a vízből, és a korábban megpirított morzsába forgatjuk őket.




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!