GRISSINI

A grissini (ejtsd: grisszini) egy kis rágcsálnivaló, melyet az olaszok leginkább előételként, bor mellé fogyasztanak.
Készülhet ízesítés nélkül (csak sóval) köménymaggal, rozmaringgal, vagy bármilyen egyéb fűszerrel is ízesíthetjük.
Ezek a gyorsan elkészíthető finom rudacskák kívül kissé ropogósak, belül pedig finom puhák és rugalmasak.
Mivel nem tartalmaznak sem tojást sem pedig tejet, így a kisgyerekek kezébe már hamar odaadhatjuk, nem beszélve arról, hogy a tojás és tej allergiások is nyugodtan fogyaszthatják
Egy családi programnak is tökéletes az elkészítése, hiszen a gyerkők imádják csinálni és enni is!



HOZZÁVALÓK

25 deka tk liszt
25 deka fehér liszt
(lehet 50 deka fehér lisztből is)

3 ek olívaolaj
3 deci meleg víz
1 zacskó szárított élesztő (kb 7 gramm)
só, bors (ha csak fehér liszt van, akkor kb 1 tk, ha van benne tk liszt, akkor 1 ek só)
1 tk nádcukor

rozmaring, bors, pesto, aszalt paradicsom, stb... ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

Szórjuk egy tálba a kétféle lisztet, majd szórjuk bele a szárított élesztőt, a nádcukrot, a sót és borsot. Öntsük hozzá a melegvizet és az olívaolajat. Gyúrjuk össze, és minimum 1 órára, de akár 4-5-6 órára, ahogy időnk van tegyük félre kelni.

Sütés előtt osszuk kb 5 részre, és akár cipónként külön ízesítésűre gyúrhatjuk. 
Nálunk nagy kedvenc a rozmaringos, ilyenkor apróra vágott friss vagy apróra vágott szárított rozmaringgal összegyúrjuk, kinyújtjuk kb fél centi vastagságú és 8-10 centi hosszú csíkokra. 
Ezt rudakká formázzuk a kezünkkel, és maximum hőmérsékletre előmelegített sütőben 7 perc alatt süssük készre. 

És íme egy bizonyíték, hogy mennyire jó móka a készítése:


1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Tényleg nagyon egyszerűnek tűnik!
Szilveszterre elteszem a receptet.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!