MÉZESKALÁCS FŰSZERKEVERÉK


Nyakunkon advent, ami bizony sok helyen együtt jár a mézeskalács sütésével. A receptek nagy részében szerepel a mézeskalács fűszerkeverék. Mi van akkor ha nincs otthon, vagy nem akarunk boltit használni? Gond biztosan nincs, mert pár perc alatt összerakható ez a fűszer. Már ha minden van otthon hozzá.
A fűszer nagyon aromás, ezért érdemes zárható üvegben tartani, és készítésénél arra is figyeljünk, hogy egy adag mézeskalácshoz kb 2 evőkanálnyi mennyiségre lesz csak szükségünk. Így teljesen felesleges nagy mennyiséget összeállítani belőle.

Most pedig következzék két mézeskalács fűszer recept:
Az első egy "butított" verzió, bár Én szívből tudom ajánlani, mert kipróbált és nagyon aromás fűszerkeveréket kapunk így is.  A második pedig a "hivatalos" verzió, ezek a fűszerek vannak a zacskóban. 

EGYSZERŰ VERZIÓ:





HOZZÁVALÓK
1 ek kardamom
1 ek szegfűszeg
1 ek őrölt gyömbér
1 ek őrölt koriander
1 tk őrölt szerecsendió
1 ek őrölt fahéj
1 vaníliarúd

ELKÉSZÍTÉS

A vaníliarúdból egy éles kés segítségével kapargassuk ki a belső illatos magocskáit, és tegyük a késes mixerbe. Adjuk hozzá a héjától megfosztott kardamomot és a többi fűszerrel együtt keverjük össze és őröljük finommá. 



2. RECEPT

HOZZÁVALÓK

1 ek kardamom
1 ek őrölt csillagánizs
1 ek őrölt ánizs
1 tk szegfűbors
1 ek szegfűszeg
1 ek őrölt gyömbér
1 ek őrölt édeskömény
1 ek őrölt koriander
1 tk őrölt szerecsendió
1 ek őrölt fahéj

ELKÉSZÍTÉS

A kardamom héját szedjük le (pl a tárolóüvegének az aljával ha óvatosan megütjük már ketté is válik) A magját tegyük egy késes mixerbe, és a többi fűszerrel együtt keverjük össze és őröljük finommá.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!