Kougelhopf, kouglof - az eredeti elzászi kuglóf

Mint már megszokhattuk: ha péntek, akkor ÉDES PÉNTEK. Most egy francia tradicionális kuglóf, kougelhopf avagy kouglof receptet hoztam.   
Az elkészítése nem ördöngösebb mint egy átlag kelt tésztájúé, ha betartjuk a szabályait.
A kelt tészta elég kényes dolog, nagyon sok minden befolyásolhatja a sikerességét: először is az ideális környezet hőmérséklete körülbelül 25°/30°C. Ha ez nincs meg, akkor melegítsük elő a sütőt. De vigyázzunk arra, hogy a  hőmérséklet ne menjen 50°C felé, mert a túl magas hőmérséklet megöli az élesztőt.
Az is fontos, hogy a tésztánk ne legyen túl kemény. Végezetül ügyeljünk arra is, hogy valódi, jó minőségű zsiradékot használjunk hozzá.





HOZZÁVALÓK

350 gramm liszt (T45)
100 gramm teljes kiőrlésű liszt
50 gramm darált mandula
25 gramm élesztő
2 egész tojás
70 gramm nádcukor
100 gramm aszalt sárgabarack
125 gramm vaj
2,5 dl  tej
1 tk só



ELKÉSZÍTÉS



Keverjük el az élesztőt a meleg tejjel (amíg az élesztő teljesen fel nem oldódik)
Vegyünk kb 20 gramm lisztet, és keverjük el az élesztővel elkevert tejjel. (Ha a tej hideg, tegyük be 10 másodpercre a mikrohullámúba.)
Keverjük össze addig, míg egy sima tésztát nem kapunk.
Tegyük félre meleg helyre, hogy meg tudjon emelkedni.
A tojásokat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a  liszteket, a darált mandulát, az apróra vágott aszalt sárgabarackot, a felkockázott vajat, a csipet sót és a kovászt.
Alaposan dagasszuk meg. Egy könnyű lágy tésztát kell kapnunk!
Fedjük le egy tiszta ruhával és hagyjuk 2 órán át kelni.

2 óra elteltével a kb duplájára kelt tésztát gyúrjuk át, és tegyük egy vajjal kikent fém vagy cserép sütőformába. (A szilikonformát nem kell kikenni!)
Arra ügyeljünk, hogy a kougelhopf rendesen töltse ki a barázdákat!
Ismét takarjuk le, és hagyjuk, hogy a tészta megemelkedhessen. (Körülbelül 1 óra.)

A megkelt tésztát tegyük a hideg sütőbe, és kapcsoljuk be 170°Cra és süssük kb 50 percig. (Ha a teteje nagyon barnul, vegyük vissza a hőmérsékletet 150°C-ra)

Rácson hagyjuk kihűlni, porcukorral szórjuk meg tálalás előtt.



Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!