ÁFONYÁS MOUSSE TORTA (GLUTÉNMENTES)

Egyszerű, finom, gyorsan elkészíthető gluténmentes mousse torta áfonyaszemekkel… Nem csak jól hangzik, mennyei is! Bár az elkészítése nem igazán időigényes, mégis érdemes a felvágás előtti napon elkészíteni, mert a tetején lévő mousse rétegnek kell idő a megszilárduláshoz. Míg a piskóta megsül a krém is elkészíthető! 

A glutén-, lisztmentes diétákban fogyasztható, fehér cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK


A PISKÓTÁHOZ 
80 gramm rizsdara 
60 gramm eritritol 
20 gramm vaj 
4 db tojás 

A GYÜMÖLCSÖS KRÉMHEZ 
250 gramm mascarpone 
2 deci kókusztej
1 deci tejszín 
50 gramm áfonya (plusz pár szem a tetejére) 
1 evőkanál frissen csavart citromlé 
1 zacskó zselatin fix 


ELKÉSZÍTÉS 


A sütőt melegítsük elő 175 °C-ra. 

A tojásokat és az eritritolt öntsük egy tálas mixerbe, és addig verjük, míg egy keményebb habot nem kapunk. (4-5 perc a legmagasabb fokozaton!) Óvatosan keverjük hozzá a rizsdarát, végezetül keverjük hozzá a felolvasztott (majd visszahűtött) vajat. 
A masszát öntsük egy 24 cm átmérőjű szilikon tortaformába, majd az előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. 

Ezalatt készítsük el a krémet: 
Tegyük egy tálas mixerbe a mascarponét és a tejszínt majd verjük fel habbá! Az áfonyát botmixer segítségével pürésítsük össze, és egy szűrőn passzírozzuk át egy kanál segítségével (ezzel kiválasztjuk  a magokat) a mascarponés masszához. Végezetül öntsük bele a kókusztejet és a citromlét is. 
Adjuk hozzá a zselatin fixet is, és verjük tovább még 4-5 percig. 

Az időközben megsült – és kihűlt – piskótát helyezzük egy tortatálra, vagy egy nagyobb lapostányérra. Tegyünk rá egy 24 cm-re állított tortakarikát, és öntsük rá a gyümölcsös masszát. Kissé ütögessük le a tányérra szorított tortakarikával együtt, hogy az esetleges buborékok is kijöjjenek belőle, és tegyük hűtőbe minimum 3-4 órára, de a legjobb ha egy egész éjszakát állni hagyjuk. 

Tálalás előtt vágjuk végig belül a tortakarikát, majd a tetejét tegyük ki áfonyaszemekkel!




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!