FÜRJ SÜLT
Fürj. Első hallásra azt mondanánk, hogy de hát az egy pici madár, olyan kis csontos, alig van rajta hús. Pedig... És ízre nem is akármilyen finom!
Egy időben többször is sikerült fürjhöz jutni, az utóbbi időkben viszont valahogy kikerült a repertoárunkból. Hiba volt...
HOZZÁVALÓK
2 fürj
2+1 ek olívaolaj
1 citrom leve
1 tk méz
só, bors,
1 kisebb marék menta
2 szál rozmaring
4 db közepes burgonya
1 doboz natur joghurt / 4 ek creme fraiche
só,
snidling
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A burgonyát megmossuk, és sós hideg vízben feltesszük főni.
- A fürjeket (ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy meg vannak már fosztva a fejüktől levágjuk), megmossuk, szárazra töröljük.
- Egy tálkába 2 ek olívaolajat teszünk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és egy villa segítségével homogenizáljuk (olyan mozdulatokkal mintha a tojást vernénk fel). Hozzákeverjük az apróbbra vágott mentát.
- A fürjeket egy hőálló tálba tesszük, és a hasüregükbe rakunk egy-egy rozmaringágat, és egy keveset a mentás szószból. A maradékot pedig a fürjek tetejére kanalazzuk.
- Ezalatt a burgonya is megfő. Megpucoljuk, felkarikázzuk és egy másik hőálló tálba tesszük a karikákat. Rálocsolunk egy evőkanálnyi olívaolajat, és a fürjes tállal együtt a sütőbe tesszük.
- Kb 25-30 perc alatt készre sütjük, majd tálaljuk.
- Ezalatt elkészítjük a szószt: egy tálba tesszük a joghurtot/creme fraichet, a sót, és az apróra vágott snidlinget. Alaposan összeforgatjuk, majd a fürj mellé tett burgonyára kanalazva tálaljuk.
Megjegyzések
Nagyon finom madár.:-)
(Mostanában galamblelőhelyet keresnék viszont.)
Csipike, kicsit valóban arra hajaz, de nem teljesen.
Galambot még nem ettem. azt hiszem pótolni kell!
Mesélj majd hogy sikerült!!!!