CSOKIS ÉS CITROMOS PÖFETEG - CRINKLES (GLUTÉN-, LISZT-, LAKTÓZ-, FEHÉR CUKORMENTES)

Kívül ropog, belül puha. Mi ez? Hát persze, hogy a crinkles avagy magyar nevén a pöfeteg. Ez a sütemény az abszolút elronthatatlanok közé tartozik, arról nem is beszélve, hogy nem jár sok konyhai pacsmagolással, így villámgyorsan el lehet utána pakolni. Pár perc alatt összerakható, két órára hűtőbe tesszük, majd kb 12 perc alatt készre sütjük.  
Az összeállítása pofonegyszerű: összekeverjük először a száraz hozzávalókat, majd külön a nedveseket, és a végén összegyúrjuk. Egy viszonylag lágyabb masszát kapunk, amit folpackba csomagolva hűtőbe teszünk kb 2 órára. Mire letelik az idő kellőképpen megkeményedik, amit utána lehet majd vágni/formázni. 

Én hosszú rúdként teszem el a hűtőbe folpackba csomagolva, így szerintem könnyebb egyforma szeleteket levágni sütés előtt. Kb ujjnyi vastagságú szeletet levágok, majd két kéz között kis golyót formázok belöle. Meghempergetem porXukorban, és már mehet is a sütőlapra. Ha nem akarjátok rúdba formázni, a kész masszát egy tálba is rakhatjátok folpackkal letakarva, és abból is ugyanúgy formázható.


Csokis pöfeteg – crinkles au chocolat (glutén-, liszt-, laktóz-, fehér cukormentes) 




HOZZÁVALÓK 


120 gramm rizsliszt 
60 gramm kakaó 
60 gramm laktózmentes vaj 
1/2 cs. sütőpor 
2 db közepes tojás
120 gramm porXukor
1/4 tk őrölt gyömbér 
1/4 tk vanília 
porXukor/porcukor a hempergetéshez 


ELKÉSZÍTÉS 


Egy tálban keverjük el a lisztet a kakaóval, a gyömbérporral és a sütőporral. A zsiradékot keverjük el az édesítővel és a tojásokkal. Öntsük össze, majd adjuk hozzá a fűszereket is. Gyúrjuk össze, majd tegyük egy hosszú rúdként egy folpackra, tekerjük rá, és kezünkkel formázzunk belőle egy nagy hengert. Rakjuk hűtőbe kb 2 órára. Ha letelt a két óra, kapcsoljuk be a sütőt 200°C-ra, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A  rúdból vágjunk kb ujjnyi vastag szeletet, két kezünk között formázunk belőle egy golyót, amit forgassunk meg porXukorban, majd tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé őket. (Hagyjunk helyet, mert megnőnek, és lelaposodnak. Én egy normál méretű tepsibe kb 3X4, vagyis 12 golyót teszek.) Előmelegített sütőben kb 12 perc alatt süssük készre.




És persze nemcsak kakaós, hanem citromos változatban is nagyon finom! 

Crinkles au citron – Citromos pöfeteg (glutén-, laktóz-, fehér cukormentes)




HOZZÁVALÓK 


140 gramm rizsliszt 
120 gramm porXukor  
60 gramm kukoricaliszt 
60 gramm laktózmentes vaj 
2 db kis tojás 
csipet só 
1/2 csomag sütőpor (kb 5 gramm) 
1 kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja


ELKÉSZÍTÉS


Egy tálban keverjük el a liszteket a sütőporral. A zsiradékot keverjük el az édesítővel és a tojásokkal. Öntsük össze, majd adjuk hozzá a sót, a citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is. Gyúrjuk össze, majd tegyük egy hosszú rúdként egy folpackra, tekerjük rá, és kezünkkel formázzunk belőle egy nagy hengert. Tegyük hűtőbe kb 2 órára. Ha letelt a két óra, kapcsoljuk a sütőt 200°C-ra, majd egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A  rúdból vágjunk kb ujjnyi vastag szeletet, két kezünk között formázunk belőle egy golyót, amit forgassunk meg porXukorban, majd tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. (Hagyjunk helyet, mert megnőnek, és lelaposodnak. Én egy normál méretű tepsibe kb 3X4, vagyis 12 golyót teszek. Előmelegített sütőben kb 12 perc alatt süssük készre.




Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!