Kívül ropog, belül puha. Mi ez? Hát persze, hogy a crinkles avagy
magyar nevén a pöfeteg. Ez a sütemény az abszolút elronthatatlanok
közé tartozik, arról nem is beszélve, hogy nem jár sok konyhai
pacsmagolással, így villámgyorsan el lehet utána pakolni. Pár perc
alatt összerakható, két órára hűtőbe tesszük, majd kb 12 perc alatt készre
sütjük.
Az összeállítása pofonegyszerű: összekeverjük először a száraz
hozzávalókat, majd külön a nedveseket, és a végén összegyúrjuk. Egy
viszonylag lágyabb masszát kapunk, amit folpackba csomagolva
hűtőbe teszünk kb 2 órára. Mire letelik az idő kellőképpen
megkeményedik, amit utána lehet majd vágni/formázni.
Én hosszú rúdként teszem el a hűtőbe folpackba csomagolva, így
szerintem könnyebb egyforma szeleteket levágni sütés előtt. Kb ujjnyi
vastagságú szeletet levágok, majd két kéz között kis golyót formázok
belöle. Meghempergetem porXukorban, és már mehet is a sütőlapra. Ha
nem akarjátok rúdba formázni, a kész masszát egy tálba is rakhatjátok
folpackkal letakarva, és abból is ugyanúgy formázható.
Csokis pöfeteg – crinkles au chocolat (glutén-, liszt-, laktóz-, fehér cukormentes)
HOZZÁVALÓK
120 gramm rizsliszt
60 gramm kakaó
60 gramm laktózmentes vaj
1/2 cs. sütőpor
2 db közepes tojás
120 gramm porXukor
1/4 tk őrölt gyömbér
1/4 tk vanília
porXukor/porcukor a hempergetéshez
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálban keverjük el a lisztet a kakaóval, a gyömbérporral és a
sütőporral. A zsiradékot keverjük el az édesítővel és a tojásokkal.
Öntsük össze, majd adjuk hozzá a fűszereket is. Gyúrjuk össze, majd
tegyük egy hosszú rúdként egy folpackra, tekerjük rá, és kezünkkel
formázzunk belőle egy nagy hengert. Rakjuk hűtőbe kb 2 órára.
Ha letelt a két óra, kapcsoljuk be a sütőt 200°C-ra, majd egy tepsit
béleljünk ki sütőpapírral.
A rúdból vágjunk kb ujjnyi vastag szeletet, két kezünk között
formázunk belőle egy golyót, amit forgassunk meg porXukorban, majd
tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé őket. (Hagyjunk
helyet, mert megnőnek, és lelaposodnak. Én egy normál méretű tepsibe
kb 3X4, vagyis 12 golyót teszek.) Előmelegített sütőben kb 12 perc alatt
süssük készre.
És persze nemcsak kakaós, hanem citromos változatban is nagyon
finom!
Crinkles au citron – Citromos pöfeteg (glutén-, laktóz-, fehér cukormentes)
HOZZÁVALÓK
140 gramm rizsliszt
120 gramm porXukor
60 gramm kukoricaliszt
60 gramm laktózmentes vaj
2 db kis tojás
csipet só
1/2 csomag sütőpor (kb 5 gramm)
1 kezeletlen héjú citrom leve és reszelt héja
ELKÉSZÍTÉS
Egy tálban keverjük el a liszteket a sütőporral. A zsiradékot keverjük el
az édesítővel és a tojásokkal. Öntsük össze, majd adjuk hozzá a sót, a
citrom lereszelt héját és a kifacsart levét is. Gyúrjuk össze, majd tegyük
egy hosszú rúdként egy folpackra, tekerjük rá, és kezünkkel
formázzunk belőle egy nagy hengert. Tegyük hűtőbe kb 2 órára.
Ha letelt a két óra, kapcsoljuk a sütőt 200°C-ra, majd egy tepsit
béleljünk ki sütőpapírral.
A rúdból vágjunk kb ujjnyi vastag szeletet, két kezünk között
formázunk belőle egy golyót, amit forgassunk meg porXukorban, majd
tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. (Hagyjunk helyet, mert megnőnek,
és lelaposodnak. Én egy normál méretű tepsibe kb 3X4, vagyis 12 golyót
teszek. Előmelegített sütőben kb 12 perc alatt süssük készre.




Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése