PROVENCE-I KONYHA, AZ EGYSZERŰ LUXUS

<< Provence... 


Az általános Provence vonalon továbbhaladva, most egy komolyabb témánál állnánk meg. Ez pedig nem más, mint a gasztronómia

Számtalan gasztronómiai élményben részesülhetünk, a Mont Ventoux csúcsaitól a Côte d'Azur tengerparti sétányáig húzódó vidék barangolása közepette. 
A levegőben kakukkfű, rozmaring és levendula illata száll, a fazékban pedig finomabbnál finomabb ételek főnek... 
Hozzá a lágy szellők fújdogálnak amik sokszor épp hogy elviselhetővé teszik a perzselő forróságot.


A helyi konyha valójában egyszerű: könnyű, egészséges zöldségvariációk végtelen sora, nem beszélve a halak és a tenger gyümölcseiről meg az elmaradhatatlan zöldfűszerek ízletes kombinációjáról. 
Azért a palettáról a zsenge bárányhús, a kecskegida húsa és a kecske tejéből készülő mennyei sajtok sem maradhatnak el.

7 órás kecskegida


Az ott termő gyümölcsökről nem is szólván, amelyek színeikkel, zamataikkal tényleg a paradicsomba repítenek. Ha pedig gyümölcs, akkor nem mehetünk el szó nélkül a szelíd lankák szőlőiből készülő finom borok mellett sem. 
De nem maradhatnak ki a felsorolásból a híres szarvasgombapiacok árui sem.



halárus Antibes kikötőjében


Provencei konyha, az egyszerű luxus
A provence-i konyhát úgy is jellemezhetnénk, hogy: egyszerű luxus..

Előételként szeretnek szárnyasból készül májpástétomot kínálni, roston sült zöldségeket (pl paprikát), kagylót vagy hagymával kevert túrót (cervelle de canut), esetleg fűszeres pástétomot leveles tésztában (caillettes), vagy sajtot valamilyen tésztára rásütveÉs ha már a túró (féleségeknél) tartunk... Igazi provence-i különlegesség a krémes brousse sajt, mely nagyon sokrétű. Van, hogy előételként mogyoróhagymával szolgálják fel, ám ha desszertként kerül asztalra, mézet csorgatnak hozzá.

kecskesajtos korongok

Következő (fő)fogásként gyakran kerül főleg a tengerpartok mentén a halakból és a tenger gyümölcseiből ételek, tálak, ám sok helyen találkozhatunk a magyar pörkölthöz hasonló ételekkel is.
Érdemes megkóstolni többek között a paradicsom-krémlevest, a marhapörköltet (estouffade de taureau a la provençale), a marharagut, a homárt fokhagymamártással (aioli) vagy az aszpikos bárányragut.

Desszertjeikre mint a francia konyha más régiójában is jellemző, hogy hangsúlyos szerepet kapnak benne a különféle sajtok, amelyek mellett kandírozott gyümölcsöket is feltálalnak.
Ezek egyfajta cukorszirupban elkészített gyümölcsök, amely módszert már kb 14. század óta használják, akkoriban ugyanis így óvták a romlástól a friss gyümölcsöket.

A másik világhírű édességük a nugát (nougat), amely Montélimar specialitása, és a Provence-ból hazatérő turisták bőröndjeiből sem hiányozható souvenire.
Ez egy cukorból és mézből összefőzött sűrű massza, amelyet megszilárdulása előtt pirított mandulával gazdagítanak.



És ha Provence, természetesen itt is megtalálható a levendula. Levendulából is készítenek mézet meg különféle süteményeket is. Az egyik legfinomabb és legegyszerűbb dessert pl a kecskesajt és a levendulaméz házasságából született finomság, amely elkészítése nem nagy ördöngösség: egy finom, karika vagy cikkely kecskesajtra csurgassunk a mézből... És már fogyasztható is.



Kenyérként a "szokásos" baguette mellett gyakran készítenek paprikás kenyeret, és fougasse-t (pain provençal) is. A fougasse egy finom, levél alakú lapos kenyérke. Sokféle fougasse létezik, minden régiónak, városnak, vagy akár minden családnak van saját receptje. A nagy klasszikus a "sima" sózott versio. De lehet készíteni olajbogyóval , szalonnával , szardellával , sajttal ...   

fougasse - pain provençal

De egy kicsit még vissza a regionális konyhához...
Nem számít hová megyünk, az étkezés egyszerűen élvezet Provence-ban. Ezeken a területen, ahol a mediterrán éghajlat társul a tenger gyümölcseivel, zöldségekkel, fűszernövényekkel és gyümölcsökkel nem lehet mást tenni, csak élvezni az ízeket. Az egyszerűbb ételeket is szeretik, így pl minden régióban megtalálható (bár más-más hozzávalók kerülnek hozzá pluszban) a ratatouille, mely a mi lecsónkhoz nagyon hasonlító - de sokkal gazdagabb ízű egytálétel - melyet a dél ízének is hívhatunk.


ratatouille

A megyék (6 van ugye tudjuk) szerencsések mondhatják magukat, hiszen elhelyezkedésükből adódóan megvan kinek-kinek a maga erőssége. Gondoljunk csak bele!
A parton elterülő megyék maguknak tudhatják a tenger gyümölcseit. A szárazabb, belső területeken elfekvő részek pedig inkább a "föld gyümölcseire" támaszkodnak. Így minden megyének meg van a saját megkülönböztető személyisége és hagyománya. Amelyet tiszteltben is tartanak!


És hogy melyek ezek?
Következő alkalommal ezeket vesszük sorra! Addig is kellemes provençal [provenszal] /provanszi életérzést Mindenkinek!
folytatjuk...


<< Provence... 


1 megjegyzés:

marisz57 írta...

Egyik kedvenc ételünk a provanszi ratatuj. Egyszer egy főzőversenyen nagy bográccsal főztünk. Nem nyertünk vele, de isteni volt, pillanat alatt elfogyott.
Azóta használok eleven zöld fűszereket, mióta vagy 15 éve a Spektrumon láttam egy provanszi sorozatot. Nem jártam még ott, de kedvelem.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!