BAGUETTE (ZAB- ÉS TELJES KIŐRLÉSŰ LISZTBŐL)


Ez nem éppen nevezhető egy átlagos, tradicionális receptnek, de mégis érdemes megsütni, mert egy kicsit átmenetet képez a morzsálódó kenyerek és a baguettek között.
A hozzávalókban megtalálható zablisztet nem érdemes lecserélni, mert fontos B1-, B5-, B6- forrás, továbbá E-vitaminokban, ásványi anyagokban, és rostban is gazdag. Savlekötő hatásáról is ismert és segít a vérszegénység leküzdésében is.   



HOZZÁVALÓK


200 gramm teljes kiőrlésű liszt
100 gramm zabliszt
200 ml lagyos víz
50 ml olivaolaj
1 zacskó Dr Oetker szárított élesztő
1 tk só

1 maréknyi magkeverék

ELKÉSZÍTÉS

A vízbe öntsük bele az élesztőt, majd öntsük egy mixer táljába. Szórjuk hozzá a sóval elkevert lisztet, a magkeveréket és az olívaolajat. Alaposan dagasszuk ki, majd takarjuk le egy folpackkal és egy konyharuhával. 
Kelesszük kb másfél-két órán át.
Egy lisztezett nyújtódeszkán hajtogassuk meg a megkelt tésztánkat a következőképpen:
először nyújtsuk ki, aztán többször meghajtsuk meg úgy, mintha leveles tésztát készítenénk. Ismételjük meg a hajtogatást 8szor-10szer. Takarjuk le konyharuhával, és kelesszük újabb 40-45 percig.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. 
Vágjuk 2 egyenlő részre, majd nyújtsuk ki olyan hosszúra mint a tepsink vagy baguette sütőnk hossza. Vágdossuk be a tetejét késsel.
Tegyünk egy vízzel feltöltött fém tálat a sütő aljába (ez segít, hogy ropogós legyen a külső héj), majd süssük először 13-15 percig, majd a tálat kivéve még 7-8 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!