A nyúlhús magas fehérjében és esszenciális aminosavakban, ellenben alacsony zsír-, koleszterin- és nátriumtartalommal bír. A gyerekek hozzátáplálásakor például elsőként bevezethető hús, a fogyókúrázóknak, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára is remek választás. Alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják.
HOZZÁVALÓK
kb 750 gramm nyúlhús (vese és máj is)
100 gramm füstölt kockázott bacon
1 vékonyabb szál póréhagyma
2 db nagyobb gomba
2 db fehérrépa
1 szál rozmaring
10-12 szál turbolya
500 ml zöldségalaplé
4 ek juharszirup
4 ek olívaolaj
4 ek liszt
só,
6 szem rózsa bors
1 kk őrölt szerecsendió
2 db babaérlevél
2 deci fehér bor
ELKÉSZÍTÉS
A nyúlhúst mossuk meg, töröljük szárazra, és forgassuk meg egy kevés lisztben. Tegyük félre, majd egy serpenyőben pirítsuk meg olívaolajon a füstölt bacon kockákat, majd szedjük át egy szűrőlapáttal a cocotte-ba.
A serpenyőben süssük meg a nyúlhúsok minden oldalát, majd tegyük azt is a cocotteba.
A serpenyőbe öntsük bele a fehérbort, és kezdjük el felkapargatni a lesült nyúlhúsdarabokat. Adjuk hozzá a fűszereket, a juharszirupot és az alaplevet is, majd amikor már minden értékes húsdarab feljött a serpenyő aljáról zárjuk le, majd öntsük a levet a cocotteban lévő nyúlhúsra.
Adjuk hozzá a megtisztított és felkarikázott póréhagymát, fehérrépákat és gombát, majd szórjuk meg a tetejét a turbolyával, és lefedve tegyük a 160°Cra előmelegített sütőbe, és néha megrázogatva süssük 3-3,5 órán keresztül.
TÁLALÁS
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése