QUINOA PALACSINTA (GLUTÉN-, TEJ-, HOZZÁADOTT CUKORMENTES)

Ismeritek a quinoát? Nem? Én már szerencsére igen. És nagyon megkedveltem. A quinoa nem egy új keletű növény. Ezt a diós, kellemes ízű magot az inkák aranyának is nevezik. A quinoa, azon túl, hogy nagyon finom, rendkívül tápláló is. 

Nem gabona, hanem a chenopodium növénycsalád gyümölcse, így a GLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁSBAN fogyasztható! 

Könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, ezen kívül gazdag kálium, mangán, kalcium, magnézium, vas, réz és foszfor forrás, továbbá nagy mennyiségű B-, C- és E-vitaminhoz is juttatja a szervezetünket. 

A migrénre hajlamosak gyógyításakor tanácsolják a gabonák quinoára való lecserélését. De nem csak nekik ajánlott, hanem a cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék.

A frissen vásárolt quinoát először mindig mossuk át (az őrleményt természetesen nem!), mert önvédelmi okokból a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak tisztességes mosással tudunk eltávolítani. Ez a kesernyés réteg nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.


Ezek a glutén-, cukor-, tej-, húsmentes palacsinták friss eperlekvárral nagyon finom, és egyszerű desszertek vagy egy tartalmasabb levesek után akár főfogásként is tálalhatók. 




HOZZÁVALÓK


250 gramm quinoa liszt
4 egész tojás
25 cl kókusztej
50 cl víz
1 csipet só
2 evőkanál szőlőmagolaj


ELKÉSZÍTÉS


A tojásokat keverjük el a kókusztejjel, egy csipet sóval, a szőlőmagolajjal a vízzel, majd folyamatosan keverjük hozzá a quinoa lisztet.
Felforrósított palacsintasütőben (vagy serpenyőben) azonnal süthető.

12 db normál méretű palacsinta lesz belőle





További kevés hozzávalós receptekért kattints ide >>

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!