FRANCIA CSOKOLÁDÉTORTA

Ha péntek, akkor Édes Péntek! Ünnepeljük meg a közelgő hétvégét ezzel az egyszerű, finom, elronthatatlan nyírfacukorral készülő, glutén-, lisztmentes desszerttel.





ELKÉSZÍTÉS


100 gramm nyírfacukor
200 gramm gluténmentes keserű csokoládé
150 gramm kockázott vaj
25 gramm darált dió
25 gramm kukoricakeményítő (Maizena)
2 tk vaníliakivonat
5 db tojás
1 csipet só

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt kb 165 fokra.
A nyírfacukorból tegyünk félre kb 3 evőkanállal. 
Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vajjal és a maradék nyírfacukorral. Ha felolvadt, vegyük le a tálat és keverjük bele a vaníliakivonatot. 
Ha kicsit kihűlt, egyenként keverjük hozzá a tojássárgákat folyamatos keverés mellett. 
Ha teljesen elkeveredett, adjuk hozzá a darált diót és a kukoricakeményítőt.
Egy másik tálban verjük fel a tojásfehérjét a maradék nyírfacukorral addig, míg fényes, kemény habot nem kapunk. 
A hab egy részét alaposan dolgozzuk bele a csokis keverékbe, a másik felét azonban már óvatosan keverjük bele, hogy ne törjön össze a hab.
Szilikonformában süssük tűpróbáig, ami kb 40-45 perc.
Ha kész, hűtsük le és csak azután szedjük ki a formából!


1 megjegyzés:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!