TARTE FALMBÉE

Tarte flambée, flammekueche, vagy akár Flammkuchen. Mind ugyanaz a francia, elzászi tradicionális vékony tésztájú, lángolt lepényt takarja. legalábbis a franciák szerint francia tradicionális. Ugyanis a németek ugyanúgy magukénak tartják, csak más névvel illetik.
De az biztos, hogy ugyanazt a vékonyra nyújtott kenyértésztát takarja, melyet fromage blanc és creme fraiche keverékével kennek meg, sózzák, borsozzák, megszórják füstölt lardonnal (húsos szalonnával) és vékonyra karikázott hagymával.

A francia elnevezése a "flambée" (lángolt, lánggal megégetett) szó itt kissé csalóka, mert bár az eredeti jelentése alkohollal való flambírozást jelent, itt a kemencében lévő lángokkal való égetést, sütést jelenti. Innen is jön a rövidült változata, a "flammes".
Ez a tradicionális étel a kenyérsütéssel - érthető módon, hiszen a tészta is vékonyra nyújtott kenyértészta - áll kapcsolatban. Régebben fatüzelésű kemencékben sütötték a kenyereket, ám a kemencék begyújtásakor túl magas volt a hőmérséklete. Ennek a lepénynek a megsütésével várták meg, hogy kellőképpen "lehűljön" a kemence a kenyerekhez. A forró kemencében 2-3 perc alatt készre sült, majd kivéve fadeszkára fektették, 4 vagy 8 téglalap alakú szeletere vágták, levágták a megfeketedett széleit és mindenki elvehette a neki járó négyzetet, amit vagy hideg sörrel, vagy fehér borral öblítettek le.

Az 1960as évektől ez a fogás felkerült az éttermek, sörözők kínálatai közé, így már nem csak a  kenyérsütéshez közeli emberek fogyasztották. Nagyon hamar ismert és kedvelt fogás lett, és bár éttermekben is kínálják, mégis megmaradt az a szokás, hogy a mai napig kézzel eszik.

A tare flambée szülővárosának az elzászi Kochersberget tartják, de nem csak a Rajnán innen, hanem a Rajnán túl is felszolgálják. A moselle-i régióban azonban a creme fraiche helyett tejszínt használnak. Az alaptésztára tehetünk bármit, amit megkívánunk: a szalonna helyett tehetünk rá gombát, megszórhatjuk gruyere, vagy munster sajttal. De készíthetünk belőle desszertet is tejszínnel és almával, majd a végén Calvadosszal flambirozva.

A tojás-, - feltéttől függően a hús-; - és cukormentes diétákban fogyasztható!



HOZZÁVALÓK


A TÉSZTÁHOZ
250 gramm liszt (T45)
25 gramm friss élesztő
12,5 cl langyos víz
12,5 gramm vaj
1 tk só

A FELTÉTHEZ:
250 gramm fromage blanc
65 gramm creme fraiche
1 főzőhagyma
125 gramm szeletelt bacon
1 kk só
0,5 kk őrölt bors
0,5 kk őrölt szerecsendió


ELKÉSZÍTÉS

Keverjük el az élesztőt a vízben, adjuk hozzá a lisztet a vajat és a sót, majd egy robotgépben (dagasztókarral) vagy kézzel, ügyelve arra, hogy kellő mennyiségű levegő kerüljön a tésztába.
Nedves ronggyal letakarva hagyjuk kelni (kb 1 órát)
Tisztítsuk meg a hagymát, majd karikázzuk fel. Egy serpenyőben kevés olívaolajat (vagy vajat) hevítünk,és a hagymát alacsony lángon, áttetszővé pároljuk.
Egy tálban keverjük össze a fromage blanct és a creme fraichet. Adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot és a szerecsendiót.
A megkelt tésztát vágjuk ketté, és nyújtsuk ki 1-2 mm vastagságú téglalappá. Kenjük meg a krém felével, majd szórjuk meg a szalonnával és a hagymával.
220°Cra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük készre








Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!