Pörkölt többször, többféleképpen szerepelt már a blogon, legyen szó
hagyományosabb pörköltről, vagy gyors, egyszerű csirkepörköltről. Egy
másfajta verziót itt is találtok.
Most egy húsmentes, vegán verzió készült csiperkegombával és zöldborsóval kevesebb mint fél óra alatt!
Érdemes arra figyelni, hogy a kókuszzsír szagtalan és íztelen legyen, nehogy
egy kis kókuszos íz is hozzáadódjon akaratunk kívül!
A köretet nem tekintve a pörkölt a vegán, a low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
500 gramm csiperkegomba
200 gramm zöldborsó
1 vékony szál póréhagyma
2 ek kókuszzsír
1 csipet só
2 ek pirospaprika
késhegynyi frissen őrölt szerecsendió
pár csavarásnyi tarka bors
1 vékony gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 evőkanál majoránna
ELKÉSZÍTÉS
A kókuszzsíron pároljuk üvegesre az apróra vágott póréhagymát és a megtisztított és apróra darabolt (vagy fokhagymaprésen átnyomott) fokhagymát.
Húzzuk félre, majd hintsük meg a pirospaprikával. Alaposan keverjük
el, tegyük vissza a lángra, majd – figyelve, hogy oda ne égjen a paprika!
– öntsük fel egy kevés vízzel. Adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt
és (többször átmosott) gombákat.
Ízesítsük sóval, frissen őrölt
szerecsendióval, pár csavarásnyi tarka borssal és a babérlevéllel.
Fedő alatt pároljuk kb 15 percet, majd adjuk hozzá a mirelit zöldborsót,
és a majoránnát. Pótoljuk az elfőtt folyadékot, majd ismét lefedve kb 5-8 perc alatt főzzük puhára (zöldborsótól függő ideig).
Rizzsel/tésztával/nokedlivel/főtt krumplival tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése