MASCARPONE TORTA FORRÓ TÁRKONYOS NEKTARINSZÓSSZAL (GLUTÉN-, LISZT-, LAKTÓZ-, SZÓJA-, FEHÉR CUKORMENTES)

Kevés hozzávalóból és szerencsére még gyorsan is elkészíthető ez a mennyei torta. 

Ráadásul még a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, és fehér cukormentes diétákban is fogyasztható!




HOZZÁVALÓK

TORTÁhoz:
12,5 cl kukoricadara
250 ml laktózmentes tej
2 ek barna cukor
1 tojás
250 gr laktózmentes mascarpone
1 ek vaníliakivonat
1 kk fahéj

NEKTARINSZÓSZhoz:
2 nektarin
1 ek vaníliáscukor
13-15 tárkonylevélke


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt kapcsoljuk be 210 C fokra.

Öntsük egy kisebb edénybe a tejet, és a kukoricadarával együtt forraljuk fel. Közepes lángon sűrűn kevergetve egy sűrű péppé főzzük. Félretesszük.
Egy tálba a tojást és a barna cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarponet, a vaníliakivonatot és a fahéjat. 

Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kukoricás pépet.  

Egy szilikonformába kanalazzuk a tésztát, és 25-30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!)

A NEKTARINSZÓSZhoz:
A nektarinokat felkockázzuk, és 2 ek vízzel feltesszül főni. Megrottyanjuk, közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tárkonyleveleket. Amikor már összeáll szósznak, félretesszük.


TÁLALÁS

A tortacikkelyek tetejére kanalazzuk a forró nektarinszószt és már rögötn tálaljuk.



BRIOCHE

Egy finom brioche akár reggelire, akár tízóraira remek választás lehet. Finom vajjal, lekvárral. Vagy csak magában a kávéba tunkolva. Mennyei! 


HOZZÁVALÓK

500 g liszt,
60 g cukor,
60 g vaj,
1 tojás,
250 ml langyos tej,
1/2 teáskanál só,
1 csomag élesztő.

+ 1 tojás sárgája
4 evőkanál cukor (durva)



ELKÉSZÍTÉS

Az elkészítéséhez ajánlom a robotgépet, de ha nincs, vagy nem akarjuk használni, akkor két kezünk is éppúgy megfelel.

1. Tegyük a gép keverőtáljába a lisztet, a cukrot, sót a tojást és az élesztőt együtt. Langyosítsuk meg a tejet és a vajat. Kapcsoljuk be a gépet, és keverjük össze a hozzávalókat a tej és a vaj hozzáadásával.



2. Addig keverjük, amig amíg a tészta szépen összeáll már, és alaposan ki van dolgozva




3. Tállal együtt a tésztát meleg helyen kb egy órán keresztül kelesztjük ...



majd keverjük újabb 3 percet ...



4. A tésztát négy kis gombóccá szedjük, és egy vajazott forma aljára tesszük szorosan egymás mellé.




5. Egy órát ismét kelesztjük, majd egy ecset segítségével lekenjük a tojás sárgájával, és megszórjuk egy kis durva cukorral, és 150°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.


PAIN AU CHOCOLAT

A francia reggelik egyik fontos jellemzője, hogy édes. Lehet ez egy baguette, vajjal és lekvárral, egy brioche, vagy a gyerekek által is nagyon-nagyon kedvelt péksütemény, a "pain au chocolat" [pen o chokola].
A tészta nagy előnye, hogy akár le is fagyasztható, így a hosszú pihentetési időt letudhatjuk ha egy nagyobb mennyiséget csináljuk.  




Hozzávalók 8 Petits Pains au Chocolat-hoz:

250 g liszt, 
150 ml víz, 
30 g cukor, 
1 teáskanál élesztő, 
1 teáskanál só, 
160 g vaj, 
100 g csokoládé, 
1 tojás sárgája

1. Készítsük elő a tésztához a következőket: liszt, víz, cukor, élesztő és só. Tegyük tálba és egy fakanállal keverjük össze.
Ne aggódjunk, a tészta ragadós lesz, de nem kell lisztet adni hozzá!



2. A tésztát hűtőbe tesszük egy éjszakára. Ha nincs ennyi időnk, vagy türelmetlen a társaság, a tésztát már fel lehet dolgozni 2 óra elteltével is akár.


3. A vajat 2 sütőpapír között négyzet alakúra nyújtjuk, majd félretesszük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd - a kinyújtott vajnál nagyobb - négyzetűre nyújtjuk. A közepére tesszük a vajat úgy, hogy a vajas négyzet csücskei a tészta oldalainak a közepe felé mutassanak: 




4. Hajtsuk rá a tésztát, majd a nyújtófa segítségével kb ujjnyi vastagságúra nyújtsuk.

Most jön a hajtogatás:
A tésztát képzeletben 3 részre osztjuk: a jobb harmadot ráhajtjuk a középső harmadra, majd a baloldali részt is. A kapott csíkot szintén három felé osztjuk, és először felülről, majd alulról is ráhajtjuk a tésztát. 




5.-6. ismételjük meg a 4.-es lépést még kétszer (20 percenként), de fontos, hogy a tésztát nyújtás előtt forgassuk el 90 fokkal.
Amennyiben nem akarjuk azonnal felhasználni, ezen a ponton lehet akár le is fagyasztani a tésztát.

7. Nyújtsuk ki a tésztát még egyszer utoljára és vágjuk 8 kis téglalapra .


8. Helyezzünk minden téglalap közepére egy sor csokoládét és tekerjük fel.


9. Rakjuk tepsibe a kis rudakat


Majd meleg helyen a tésztát kelesszük kétszer akkorára.



10. Megkenjük a tetejüket a tojás sárgájával, és 210°C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.





Végül csak ki kell várni, hogy eléggé kihűljön, hogy ne égessük meg vele a nyelvünket. 

Ne felejtsük el, hogy a franciák tejeskávéba mártogatva eszik, mint "petit déjeuner".

NYÁRI TÉSZTASALÁTA

Nyár, forróság, könnyű ételek. Ilyenkor nagyon jól jöhet egy olyan könnyű fogás, ami akár hidegen is tálalható. Nem mellékesen egyszerűségéből adódóan a gyerekek is élvezik az elkészítését.
Akár ebédként, akár vacsoraként helyt tud állni.



HOZZÁVALÓK

250 gr farfalle
2 nagy érett paradicsom
1 kaliforniai paprika
1 marék bazsalikom
1 marék menta
só, bors
feta sajt

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztát a csomagoláson jelzett ideig "al dente" főzzük sós vízben.
  2. Egy tálba tesszük a megmosott és apróra vágott zöld fűszereket, a felkockázott paradicsomot, és a felcsíkozott kaliforniai paprikát. 
  3. Hozzáadjuk a leszűrt tésztát, és a felkockázott feta sajtot. Sózzuk, borsozzuk, alaposan összeforgatjuk, és hűtőbe tesszük.  

SÜLT TABBOULEH

Sajnos a saját bőrön sikerült megtapasztalni, hogy bizony couscous és couscous között is van különbség... Hát sikerült megtalálni azt, amelyik nem jó. Vagyis lehet hogy jó, de ahogy Én készítettem, úgy nem volt az igazi.
De ugye szinte mindent meg lehet sütni... Ez is erre a sorsa jutott. És milyen jól tette. Azt hiszem innentől kezdve máskor is asztalra fog kerülni.





HOZZÁVALÓK

1 adag Tabbouleh Oriental (250 gr couscousból)
2 tojás
2 bő marék petrezselyem apróra vágva



ELKÉSZÍTÉS

  1. A tojást felverjük, sózzuk, majd összekeverjük a tabbouleh-val. 
  2. Egy hőálló tálba kanalazzuk, majd a kezünkkel alaposan lenyomkodjuk. 
  3. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és 200 C fokra előmelegített sütőben összesütjük. 


TÁLALÁS

Nature joghurttal leöntve langyosan, vagy a nagy melegben akár hidegen tálaljuk

FRANCE INFO ... - III. RÉSZ (KÖZLEKEDÉS)

FRANCE INFO ... I
FRANCE INFO ... II

A franciák bár általában minimum egy autóval rendelkeznek, mégis szívesen használják a tömeg és távolsági közlekedés adta lehetőségeket. A vasúthálózaton többféle kedvezmény vehető igénybe: léteznek fiataloknak szóló csoportos kedvezmények és hosszabb időtartamra szóló jegyek. De akár napi, heti, vagy havi bérletet vásárolhatunk. 

A vasút amely a Francia Állami Vasutak (SNCF) kezelése alá tartozik, behálozza az egész országot. 
Az összes nagyvárosba TGV-vel (Train rapide a grande vitesse) el lehet jutni Párizsból, melyre kötelező a helyjegy. 
A 320 km-es sebességgel is száguldó vonat Párizson kívül a nagy városokat is sok esetben összeköti a tengerpartokkal.
A jegyárak váltózóak a komfort szint szerint (2 osztály létezik) és az indulás időpontjától, vagyis minél hamarabb foglaljuk annál olcsóbb a jegy ára! 
Bármelyik vonattal utazunk, felszállás előtt érvényesiteni kell a jegyet (sárga színű automata segítségével, a peron elején). 
Ugyancsak expressz vonatok segítségével lehet átjutni Nagy-Britanniába is, az Eurostarral, melyen ugyanolyan ellenőrzésre számíthatunk mint bármelyik repülőtéren.

csúcstartó TGV 

Autóval történő utazás esetében a közlekedési szabályok általában megegyeznek a magyarral.
A francia KRESZ csekély mértékben engedélyezi az alkoholfogyasztást, alacsony szondaérték esetén a rendőrök még nem szigorúak. A megengedett érték kb 2 pohár (persze nem vizes!) bor mennyisége, bár ez egyénenként változik, hiszen az alkohol lebontási sebessége egyénenként más és más. 
A gyorshajtásért viszont elég jelentős büntetéseket lehet kapni. Éppúgy, mint akik a megengedett alkoholértéket túllépik, bizony komoly szankciókra (helyszínen elvett jogosítvány és az autó otthagyása) számíthatnak. És ha autóval utaztunk ki, bizony nem jön a legjobban...


A parkolási lehetőségekről tudni kell, hogy a francia nagyvárosokban általában nehézségeket okoznak, ráadásul sok helyen legfeljebb 1-2 órán keresztül engedélyezik. 
Érdemes nézni a parkolóhelyek színét is. Létezik ugyanis a "zone bleue", ahol bár ingyenesen lehet parkolni, Nekünk kell beállítani a parkolás kezdetét, és ezzel egyidőben már egy másik kis ablkon mutatja is, hogy meddig lehet ottmaradni. Ezt a "parkoló órát" bármely benzinkúton, vagy hypermarketben is beszerezhetjük (általában 4-5 €ért). Ezeket külön tábla is jelzi a színen túl.

parkolóóra

kék zónát jelző tábla

A francia utakon a megengedett sebesség: 
- autópályán (ha külön tábla nem jelzi) 130 km/h. Érdemes arra figyelni, hogy esőben ez az érték 110 km/h-ra változik! 
- lakott területen kívül 90 km/h
- lakott területen belül 50 km/h, de sok város központjában már 30 km/h-s zónákat jelöltek ki. 


sebesség jelző tábla



A radarok éjjel-nappal aktívak, ahol a GPS radart jelez ott különösen figyelni kell a sebesség betartásával. Ezen túl sok esetben szeretnek átmeneti jelleggel is szerelnek fel radarokat, de jelenleg minden esetben tábla jelzi, amely valószínűleg a közeljövőben változni fog. Tervben van ugyanis, hogy a mostani táblák helyett olyan digitális táblákat szerelnek fel, amely mutatja a sebességet, SŐT (!) azt is, hogy ha ezzel az adott esetben túllépett sbességgel haladunk tovább, az mennyi €-s büntetést jelent számunkra.

radar jelző tábla Franciaországban

Radar Franciaországban. Sok esetben hátulról mér, mert pl a motorokon csak hátul van rendszám.

Az autók felszereltségét illetően:
a francia KRESZ szerint kötelező az autó utasterében tartani egy fényvisszaverős mellényt (éppolyat mint a magyar KRESZ is előír), hasonlóan a magyarországi előírásokhoz.
Kötelező az autóban lennie továbbá elakadásjelző háromszögnek is - bár itt a Spanyolországi 2vel ellentétesen - csak egy darabnak. 
Az elsősegélynyújtó doboz viszont "csak" ajánlott kategórába tartozik, de azt éredmes nálunk tartani, mert szükség esetén jól jöhet.

Francia figyelemfelhívó tábla a kötelezőkre!




FÜRJ SÜLT





Fürj. Első hallásra azt mondanánk, hogy de hát az egy pici madár, olyan kis csontos, alig van rajta hús. Pedig... És ízre nem is akármilyen finom!
Egy időben többször is sikerült fürjhöz jutni, az utóbbi időkben viszont valahogy kikerült a repertoárunkból. Hiba volt...



HOZZÁVALÓK

2 fürj
2+1 ek olívaolaj
1 citrom leve
1 tk méz
só, bors,
1 kisebb marék menta
2 szál rozmaring

4 db közepes burgonya
1 doboz natur joghurt / 4 ek creme fraiche
só,
snidling

ELKÉSZÍTÉS

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A burgonyát megmossuk, és sós hideg vízben feltesszük főni. 
  3. A fürjeket (ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy meg vannak már fosztva a fejüktől levágjuk), megmossuk, szárazra töröljük.
  4. Egy tálkába 2 ek olívaolajat teszünk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és egy villa segítségével homogenizáljuk (olyan mozdulatokkal mintha a tojást vernénk fel). Hozzákeverjük az apróbbra vágott mentát.
  5. A fürjeket egy hőálló tálba tesszük, és a hasüregükbe rakunk egy-egy rozmaringágat, és egy keveset a mentás szószból. A maradékot pedig a fürjek tetejére kanalazzuk.
  6. Ezalatt a burgonya is megfő. Megpucoljuk, felkarikázzuk és egy másik hőálló tálba tesszük a karikákat. Rálocsolunk egy evőkanálnyi olívaolajat, és a fürjes tállal együtt a sütőbe tesszük.
  7. Kb 25-30 perc alatt készre sütjük, majd tálaljuk.
  8. Ezalatt elkészítjük a szószt: egy tálba tesszük a joghurtot/creme fraichet, a sót, és az apróra vágott snidlinget. Alaposan összeforgatjuk, majd a fürj mellé tett burgonyára kanalazva tálaljuk. 

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!