Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
GLUTÉNMENTES MENÜAJÁNLÓ: 2013. NOVEMBER 25
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
Az új Beaujolais megérkezett - Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
Beaujolais Franciaország egyik történelmi borvidéke.
Az ország keleti felében, Lyontól északra található, amely két régió (Rhône-Alpes és Burgundia) egy-egy megyéjének (Rhône és Saône-et-Loire) vidékét foglalja magában.
Bár közigazgatásilag Burgundiához tartozik (annak a legdélibb része), de nemzetközileg önállóan is (el)ismert, hiszen egy nagymúltú bortermelő vidék.
Borkészítési technológiája a szénsavas maceráció, amellyel a népszerű Beaujolais nouveau készül.
A beaujolais-i borok az Appellation d'Origine Contrôlée (AOC), azaz Ellenőrzött eredetmegnevezésű borok kategóriájába tartoznak, vagyis a legmagasabb minőségi fokozatú rangot viselik.
Fő alapanyaguk egy vékony héjú, alacsony tannintartalmú egyszerű kékszőlő, a gamay. Az itt készült borokra a következő jelzőkeet használhatjuk: könnyű, friss, gyümölcsös vörösbor.
A borvidék legismertebb borának számít a Beaujolais nouveau.
A sikerstory az 1941-es helyi borvidéki rendelet kiadásával vette kezdetét, amely meghatározta az újborok fogalomba hozatalának legkorábbi dátumát. (Ez minden évben november 15-e.) A helyi borászok ünneppé tették az első újbor megjelenését, és azt a borászt választották az év legsikeresebb termelőjének, aki november 15-én elsőnek ért szállítmányával Lyon városába.
A „Beaujolais noveau-őrület” meghódította Párizst és Svájc közeli városait - és e könnyű bor sikere arra késztette a vidék borászait, hogy más, sokkal komplexebb, hosszabb élettartamú, tölgyfa hordóban finoman érlelt borok gyártásával is foglalkozzanak.
Az 1960-as évekig „a szállítás, meg a világ felgyorsulásáig a Beaujolais kóstolgatása mindösszesen a lyoniak kiváltsága volt, aztán 1970-ben Georges Dobeuff, helyi borkereskedő Párizsba is küldött egy palackkal, "Az új Beaujolais megérkezett" felirattal.”
A régi szlogen Párizsban is bevált, és az újbor fogyasztás szokása világszerte egyre népszerűbb lett. (A Beaujolais nouveau elnevezés, a felújított reklámszöveg és a teljes marketing kidolgozása George Duboeuf nevéhez fűződik.)
1985-től az Institut National des Appellations d'Origine (a Nemzeti Eredetmegnevezési Intézet, INAO) új rendelete november 15. helyett, minden november harmadik csütörtökére tette át a Beaujolais nouveau forgalomba kerülésének legkorábbi dátumát.
A külföldi piacokra szánt palackok így már éjfél után elhagyhatják a raktárakat. A saját országban értékesíteni kívánt üvegek is útjára indultak a pincészetekből. Így november 3. csütörtökén az egész világon egyszerre hangzik el: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”
A külföldi piacokra szánt palackok így már éjfél után elhagyhatják a raktárakat. A saját országban értékesíteni kívánt üvegek is útjára indultak a pincészetekből. Így november 3. csütörtökén az egész világon egyszerre hangzik el: "Le Beaujolais Nouveau est arrivé!”
Az új bor körüli felhajtással kapcsolatosan megoszlanak a vélemények: vannak, akik a XX. század egyik legnagyobb bormarketingfogásának tartják, vannak, akik a természet és az ember közös munkájának egyik remekét látják benne. Tény azonban, hogy a Beaujolais nouveau egyszerűségével küzdötte fel magát a világhírű, nagy francia italok sorába.
A Basic Beaujolais és Beaujolais nouveau klasszikus bisztró-bornak számít,amelyet hagyományosan 1 pintes palackokban kínálnak. Ezeket a borokat még a szüretelés évében érdemes meginni, mert a gyors erjedés és a gyors utókezelés egyáltalán nem védi a terméket a tárolásból adódó borbetegségektől.
(Egyes évjáratok már márciusra jellegüket veszíthetik de a legjobb minőség is maximum egy évig fogyasztható.)
A kizárólag gamay szőlőből készült nem primőr borok esetében: a Beaujolais Villages fogyaszthatósági élettartama általában 2-3 év.
A vidék borainak csúcsát képviselő Cru Beujolais-k egyszerűbb termékeit a szüretet követő 3 éven belül érdemes elfogyasztani, ám a kategória további borai jellemzően minimum 3 éves érlelés után kerülnek palackba, és minőségüket 10 évig megőrzik.
Jó évjárat esetén a Grand Cru család legjobb borainak – a Chénas, Juliénas, Morgon és a Moulin-à-Vent – minősége minden kóstolási szempontból vetekszik a Burgundi borokéval.
A szőlőt augusztus végén, szeptember elején szüretelik, rövid erjesztés után préselik, utókezelik, és a szüret után hat héttel már palackozzák.
Ez a gyorsaság a Beaujolais nouveau jellegzetessége; így lehet minden évben ez az első forgalomba kerülő francia bor.
Milyen is a Beaujolais nouveau-?
Leginkább az egyszerűséget, a vidámságot, a frissességet és az illatos virágok jegyeit hordozza magában.
Leginkább az egyszerűséget, a vidámságot, a frissességet és az illatos virágok jegyeit hordozza magában.
Ami pedig fontos: az év végéig próbáljuk meg elfogyasztani minden új bort az adott évjáratból
Szervírozás – harmonizáló ételek
A Beaujolais-bort leginkább a könnyebb ételek és a saláták mellékínáljuk. Frissessége miatt nem igazi vörösborként kell vele bánnunk: érdemes úgy szervírozni mint egy fehérbort: kicsit hidegebben, mint ahogyan ezt a vörösboroknál megszoktuk. Ezt azt jelenti, hogy a Beaujolais Nouveau esetében 11°C (52°F), a további Beaujolais AOC és Beaujolais-Villages boroknál 13 °C, és a Cru Beaujolais 15-16 °C-osan (60-62 °F ) a legfinomabb – néhány palack esetében a dekantálás is javasolt.
Karen MacNeil amerikai borszakértő szerint leginkább az jellemző rá, hogy „az egyetlen bor ami éppen csak hogy vörös”.
Beaujolais borok között megkülönböztetjük a:
- Beaujolais nouveaut, amelyet aperitifként szolgálhatunk fel, ún. barátkozó-borként;
- a Beaujolais-Villages saláták és szabadtéri étkezések, piknikek itala
- a Beaujolais Cru , melyet a szárnyasokhoz, a testesebb cru borokat vörös húsok és nehezebb sültek mellé ajánlják.
LÁNGOS (GLUTÉN-, LISZT-, TOJÁS-, TEJ-, CUKORMENTES)
A gyerekek nagyon szeretik a lángost. Gondoltam megpróbálok egy többszörösen mentes lángost is elkészíteni. Nagyon finom lett, Én kisebb gyerekkézbe való korongokat készítettem, így ebből a negyed kilónyi lisztkeverékből 12 kisebb lángos lett.
Feltét nélkül a glutén-, liszt-, tojás-, tejmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
250 gramm gluténmentes lisztkeverék
220 ml víz
200 gramm burgonya
25 gramm élesztő
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉS
A burgonyát héjastól főzzük meg, majd pucoljuk meg és villával törjük át.
A lisztet tegyük egy kelesztőtálba, morzsoljuk rá az élesztőt, adjuk hozzá a csipet sót, az áttört burgonyát, és a meleg víz folyamatos hozzáadagolása mellett gyúrjuk össze.
Meleg helyen kelesszük duplájára, majd forró olajban süssük ki a korongokat.
GLUTÉNMENTES KÓKUSZOS KEKSZ
Gluténmentes csokoládés-kókuszos omlós kekszek 30 perc alatt.
Külön jó benne, hogy sütés előtt nem kell hűtőben pihentetni órákon keresztül, hanem összegyúrás után azonnal süthetőek is. Fél óra alatt mennyei, nagyon kókuszos és egyben csokoládés kekszet készíthetünk.
HOZZÁVALÓK
70 gramm kókuszreszelék
85 gramm kukoricapehely
20 gramm kukoricakeményítő
30 gramm kukoricaliszt
50 gramm őrölt mandula
50 gramm cukormentes csokoládé
1/2 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
125 gramm vaj
50 gramm kókuszcukor
1 tojás
1/2 dl tej
vaníliakivonat
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra (légkeverés).
Tegyük egy késes mixerbe a kukoricapelyhet és a kókuszreszeléket, és daráljuk finomra.
A szobahőmérsékletű, puha vajat a kókuszcukorral, a vaníliával, és a tojással habosra keverjük.Öntsük hozzá a tejet, és a sütőporral és szódabikarbónával elkevert keményítőt, a darált mandulát, a lisztet és a kókuszreszelék-kukoricapehely darálmányt. Gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat a masszából, és tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Kissé lapítsuk le korongokká, és az előmelegített sütőben süssük készre 8-10 perc alatt.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!