Sikerült egy szép sütnivaló báránycombot vásárolnom, ezért úgy éreztem feltétlenül ki kell próbálnom az omlós báránycomb receptet. Bár az eredeti recept 12-24 órás pácolást írt, nekem nem volt rá annyi időm. Így egy villámbedörzsölés után már ment is a sütőbe.
A sütési idő hústól függően lehet akár 2-3 óra is. Húsba szúrt villával ellenőrizni tudjuk az állapotát, bár az omlósság szabad szemmel is látható.
A kínált szószt ízesíthetjük pikáns lekvárral, borssal, citromlével, tehetünk bele egy kevés apróra vágott rozmaringot, stb...
A recept ízlés szerint tovább fejleszthető, pl. a húst bekenhetjük mustárral, a páchoz adhatunk kevés vörösbort vagy portóit is.
A recept ízlés szerint tovább fejleszthető, pl. a húst bekenhetjük mustárral, a páchoz adhatunk kevés vörösbort vagy portóit is.
A low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
1-1,5 kg báránycomb
3-4 ág friss rozmaring
3-4 babérlevél
3-4 ek olívaolaj
1 (bio) citrom
1 fej fokhagyma
3-4 babérlevél
olívaolaj
só, bors
3-4 ág friss rozmaring
3-4 babérlevél
3-4 ek olívaolaj
1 (bio) citrom
1 fej fokhagyma
3-4 babérlevél
olívaolaj
só, bors
1 marék olívabogyó (elhagyható!)
ELKÉSZÍTÉS
A bárányhúst mossuk meg és töröljük szárazra egy papírtörlővel. Sóval és őrölt fekete borssal dörzsöljük be.
A húsba éles késsel több helyen vágjunk nyílást. A fokhagymát pucoljuk meg, és a gerezdeket vágjunk negyedekbe, 1-2 rozmaring ágat pedig 2 cm-es darabokra. A nyílásokba tegyünk egy-egy fokhagyma negyedet és rozmaringág darabot, majd kenjük le az olívaolajjal és reszeljük rá a citrom héját.
A bepácolt bárányt tegyük sütőtálba a babérlevelekkel együtt, és 220℃-os sütőben süssük kb. 15-20 percig, amíg jól átmelegszik.
Fordítsuk erre az időre a zsírosabb oldalával lefelé. Utána vegyük le a hőfokot kb. 170 fokra, és süssük a húst letakarva addig, amíg omlós nem lesz, azaz tökéletesen elválik a csonttól.
A sütési idő végén a fedőt vagy alufóliát vegyük le, hogy szép színt kapjon. Ekkor karikára vágott olívabogyót is tehetünk mellé, ami külön pikáns ízt ad hozzá, melyet akár előételként is kínálhatunk, vagy péppé zúzva, baguette karikára is kenhetünk.
A sütés során keletkező levet forraljuk be, ezzel tálaljuk a bárányt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése