FASÍRTROLÁD SPÁRGASZÓSSZAL ÉS RUCCOLÁVAL

Spárga szezon van, ezekből a nagyon finom, és vízhajtónak is tartott spárgából sok minden készíthető: krémleves, köret, pürés, stb...
Szószként is kipróbáljuk zelleres fasírtrolád mellé.

Glutén-, lisztmentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



Hozzávalók a FASÍRThoz:
50 deka darált marhahús
2 egész tojás
4 ek kukoricapehely (cukrozatlan)

bors
fokhagyma
1 kk dijoni mustár
1 kisebb szál póréhagyma
petrezselyem
1/4 zellergumo
sonka (nem a vizes!), vagy húsos szalonna

ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 200°Cra.
Egy kisebb edénybe pároljuk üvegesre a póréhagymát és sózzuk, borsozzuk, csavarjunk bele 2-3 tekerésnyi fokhagyma granulátumot.  
Egy tálba tegyük bele a ledarált marhahúst, majd üssünk hozzá két tojást. Reszeljük hozzá a zellert. Adjuk hozzá az üvegesre párolt póréhagymát, majd keverjük hozzá a kukoricapelyhet is, végezetül keverjünk bele 1 kávéskanál dijoni mustárt.

Több kisebb szilikon és fém formát béleljünk ki sonkával úgy, hogy túllógjon az oldalán. Méghozzá annyira, hogy a tetejét is be lehessen takarni vele. Minél jobban kilóg annál jobb, mert ha megsülnek a roládok tálaláskor megfordítva (a tetejük lesz az aljuk) szépen körbeér.
Tegyük a kibélelt formába a masszát, és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre (tűpróba!!!)

Amíg sül, készítsük el a SPÁRGASZÓSZt:
25 deka spárga
5 deka vaj
egy negyed póréhagyma
só, bors,
3 deci tej

A spárgákat vékonyan hámozzuk meg, és vágjuk 2-3 centis darabokra. Egy edénybe hevítsük fel a vajat. A póréhagymát tisztítsuk meg, aprítsuk fel, majd adjuk a felhevült vajhoz a spárgával együtt.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A spárga kb. 12-15 perc alatt megpuhul, majd húzzuk félre és turmixoljuk le. Tegyük vissza a tűzhelyre, majd öntsük hozzá a tejet és főzzük még néhány percig. 
Érdemes átszűrni, nehogy esetleg egy-egy "szálka" maradjon benne (még ha nem is volt fás a spárga olykor előfordul, hogy olyan erős rostjai vannak, hogy "szúr".)

1 megjegyzés:

Puszedli írta...

Ezzel a spárgaszósszal most levettél a lábamról!

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!