HÁZI GRILLCSIRKE


A grillcsirke az egyik legfinomabb és legegyszerűbb étel, ha tisztában vagyunk a titokkal. Azzal a bizonyos titokkal, amelytől a bőre kívül ropogós, a bőre alatt viszont a húsa nem száraz, hanem omlós, ízes, szaftos. Ez a titok pedig nem más, mint a következő három dolog együttállásából adódik: 
  1. megfelelő sütési hőfok
  2. a sütés megfelelő időtartama
  3. a csirke bőrének vajazás előtt nagyon-nagyon száraznak kell lennie!

Ezért mielőtt bármihez is hozzákezdenénk, mérjük meg pontosan a csirkéket (ezt ha hypermarketben vesszük, sokszor rá is írják a címkéjére).
A csirkék megfelelő sütési hőfoka 200°C, a sütés idejét pedig az alábbiak szerint számíthatjuk ki (Én Stahl Juditnál találtam rá erre a "képletre", és nagyon bejött): 50 dekánként kell a húsnak 20 perc + 30 perc pirulás.

A glutén-, liszt-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!



HOZZÁVALÓK

1 db kb 1 kilós egész csirke
1 db vöröshagyma vagy póréhagyma
8-10 deka sós vaj
1 rozmaringág
1 db alma
5-6 szem rózsabors


ELKÉSZÍTÉS


A csirkét mossuk meg, és óvatosan válasszuk el a húsától a bőrét (ne szedjük le, és ügyeljünk arra, hogy ne is szakadjon el!). Egy papírtörlővel töröljük szárazra a bőrét kívülről (nyomkodjuk rá a papírtörlőt), a bőre alatt és a hasüregét is.
A szoba hőmérsékletű vajjal kenjük be a szárazra törölt hasüreget belülről, majd a megtisztított vöröshagymát a megmosott almával együtt vágjuk négy részbe és tegyük bele. Adjuk hozzá a rozmaringágat, és a rózsaborsokat.
A többi szárazra törölt részét is kenjük be a maradék vajjal: a bőre alatt és a bőrét is kívülről.

A lábait kössük össze kötözővel, hogy sütés közben "ne rakja szét" őket, majd mellével lefelé tegyük egy sütőtálba (Nálam cocotteba került), és tegyük a 200 °Cra előmelegített sütőbe. 
Kb 10-15 percenként locsoljuk vissza a levével, és forgassuk is meg időközönként (oldalára is!), hogy minden oldala szép színt kapjon. 
A sütési idő végén zárjuk le a sütőt, vegyük ki a léből, és hagyjuk egy tálban (vagy rácson) kb 10 percet pihenni.


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!