PULYKA OSSOBUCO (GYORS)

A nemrég feltett ünnepnapok felsorolása között szerepelt, hogy november 26a a szerelmi vallomás napja. Hát ha valami ennek a kifejezésére alkalmas, akkor az egy finom pulyka ossobuco és egy - a főzéskor is használt - fehérbor az.


Megmondom őszintén, hogy igazából nem is tudom, hogy mi a "rendes" neve, mert mindenhol másként szerepel. Van ahol "osso bucco", külön és két c-vel, van ahol egybeírva "ossobucco"-ként. Én most az egybeírva és egy c-vel verziót választottam. 
Az viszont biztos, hogy az eredeti ossobuco az olasz konyha egyik mennyei finomsága. Igazából egy kicsit olyan igazi "otthonízű", mint a bœuf bourguignon a francia konyhában. Ezt a finom omlós - már ránézésre is szétmáló - húscsodát fogyasztva egy kicsit olyan érzésünk kerekedhet, mint a L'ecsó c. mesében az ételkritikusnak, akiben az első falat után már egyből feltörnek a gyerekkori emlékek. 
  

Az elkészítése inkább hosszadalmas, mint munkás: első körben egy serpenyőben felhevített olívaolaj-vaj keverékben a húsokat először kicsit körbe kell sütögetnünk még kicsit élére állítva is. Ezután kiemeljük őket a serpenyőből, és a visszamaradt léből szószt csinálunk, amit ráöntünk a pulykánkra és a sütőben alacsony hőfokon órákig sütjük. Hivatalosan, legalább egy óra kell minden centiméternyi húsvastagságnak. Ha viszont nincs ilyen temérdek időnk, de van 4 óránk, és nem ragaszkodunk a borjúhoz vagy a marhához, akkor ezt a pulykából készülő "gyors" verziót ajánlom kipróbálni!

A végén egy puha, a csontról egyszerűen leomló húst - kell - tálal(n)unk.





HOZZÁVALÓK

8 szelet pulyka ossobuco
100 gramm apró gomba (vagy szeletgomba)
3 ek paradicsomsűrítmény (1 db kis dobozos)
1 db póréhagyma
2 db sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1/2 csokor petrezselyem
2 db babérlevél
25 cl Jezsuita bor- Árpi rizlingje
3-4 ek teljes kiőrlésű liszt
1 liter zöldségalaplé
3 ek olívaolaj
3 ek sós vaj
1 csipet só
6 db rózsa bors
0,5 kk őrölt szerecsendió
1 ek nádcukor


ELKÉSZÍTÉS

Vágjuk finomra a megtisztított póréhagymát és karikázzuk fel a sárgarépákat. 
A pulyka ossobuco-kat forgassuk meg a lisztben, majd az olívaolaj-vaj keveréken pirítsuk meg minden oldalukat. Ha már szép pirosak, tegyük egy cocotteba.
A serpenyőbe - amibe sütöttük a pulykakorongokat - szórjuk bele a cukrot, és kicsit karamellizáljuk meg.  Öntsük fel  a fehérborral, majd adjuk hozzá a paradicsomkoncentrátumot, egy falapáttal kapargassuk fel a lesült pulykadarabokat.
Tegyük bele a feldarabolt zöldségeket és a fűszereket, majd pár percig hagyjuk főni őket. Zárjuk le, majd öntsük hozzá a zúzott fokhagymát, és az alaplevet.
Tegyük hozzá a petrezselymet, majd öntsük a pulykaérmékre. A 220°Cra előmelegített sütőben süssük - lefedve - 2 órát. Utána vegyük vissza a hőfokot 150°Cra, majd még hagyjuk főni kb 2 órán keresztül. Ha túlságosan elfő a leve adjunk hozzá még apránként adagolva alaplevet! 
Ha sűrűbb szósszal szeretnénk, hagyjuk fedetlenül főni!

Én quinoaval tálaltam, de egy finom friss baguette, tészta vagy éppen főtt krumpli is tökéletesen illik mellé.  









Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!