AZ EREDETI FRANCIA BRIOCHE

A francia reggelik egyik rendszeresen feltűnő finomsága a brioche (ejtsd briós). Ez a kalácshoz nagyon hasonlító édes finomság belül fehér és omlós, kívül azonban barna, és ropogós. Már magában egy finom - bűnös fogás- aminek élvezetét már csak azzal tudjuk tetézni, ha otthon, saját kezünkkel - és ha módunk van akkor a gyerekek kezeivel együtt - készítjük el. 
Szeletekre vágva, vajjal és lekvárral (esetleg mézzel) megkenve élvezzük falatról-falatra.



HOZZÁVALÓK


250 g liszt
1 csomag száraz élesztő (Alsa Briochin 5,5 gramm)
3 evőkanál tej
2 evőkanál víz
2 tojás (közepes méretű)
1 tojássárgája
100 g vaj
2 evőkanál nádcukor
1 kávéskanál só


ELKÉSZÍTÉS

Egy tálba keverjük össze a lisztet és a száraz élesztőt egy fakanállal. Adjuk hozzá a langyos tejet és a vizet, gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót, tojást, és gyúrjuk még 10 percig - míg egy homogén masszát nem kapunk -. Végezetül adjuk hozzá a felkockázott, szoba hőmérsékletű  vajat, és egy pár határozott mozdulattal gyúrjuk bele. Akkor jó, ha a tál fala már tiszta, és a  tészta egy gombóccá áll össze.

Takarjuk le egy nedves ruhával, és meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. (Sütőbe is tehetjük 22°C-25°Con kelni.) 
Ha megkelt, gyúrjuk újra, és osszuk szét hat egyenlő nagyságú golyóra. Tegyük egy kivajazott kisebb kenyérsütőformába egymás mellé a gombócokat, majd ruhával fedjük le és hagyjuk megint megkelni. 


Ha megkelt kenjük meg a tojássárgájával, és 180°Cra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletekre vágva kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!