KÓKUSZOS, LIMEOS TEFF KEKSZ - KÓKUSZCUKROS, GLUTÉN-, LISZT-, TEJMENTES

A minap belebotlottam egy eddig számomra ismeretlen gluténmentes lisztbe, a teff lisztbe. Gyorsan utána is néztem ennek a számomra ismeretlen gabonafajtának:
A teff vagy más néven Eragrostis tef, Xaaffi, taf egy gluténmentes afrikai gabona, mely az etióp konyha egyik alkotóeleme  Sokáig csak Etiópiában volt honos növény, mára viszont az Egyesült Államokban is nagy ismertségre tett szert, melyben a paleolit étrend elterjedésének is komoly szerepe van. 
Az elsőrangú szénhidrátforrásnak tekinthető gabona mely nagy erénye, hogy az esszenciális aminosavakból nyolc is megtalálható benne, (ezzel csak a szójabab esetében fordul elő).

A barnás színe miatt érdemes a sötétebb színű édességekhez/ételekhez használni.  Nálunk most egy kókuszos, lime-os gyors keksz készült kókuszcukorral édesítve.

Kókuszcukorral készül, a glutén-, liszt-, tej-, húsmentes diétákban fogyasztható.




HOZZÁVALÓK

1 egész tojás
3 ek kókuszcukor
4 ek kókuszreszelék
200 ml cocomas (kókuszkrém)
120 gramm teff liszt v. rizsliszt
100 gramm kukoricakeményítő
1 kk sütőpor
1 csipet só
1 kezeletlen lime reszelt héja, és leve

50 gramm gm csokoládé


ELKÉSZÍTÉS

A sütőt melegítsük elő 160C-ra.

Öntsük a sütőporral elkevert teff lisztet és a keményítőt a kókuszreszelékkel és kókuszcukorral együtt egy tálba. Adjuk hozzá a tojást, majd apránként a kókuszkrémet. Facsarjuk bele a lime levét, és reszeljük hozzá a héját is. Gyúrjuk össze, és enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra. 

Szúrjuk ki kiszúróval és tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra. Az előmelegített sütőben  kb 15 perc alatt süssük készre. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd a gőz fölött megolvasztott csokoládéval díszítsük meg. Szórjuk meg kókuszreszelékkel egy kis maradék lime héjjal, és hagyjuk, hogy a csokoládémáz is megdermedjen rajta.





Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!