KARÁCSONYI ALMALEVES

Sparchef 10/5. fordulójának 5 fix hozzávalója a következők lettek: leveles tészta, tojás, mazsola, mandula, tejföl. 
És ami Nálam készült belőle:
KARÁCSONYI ALMALEVES 

A karácsonyi menü összeállításakor sokszor képesek vagytunk túlzásokba esni. A vendégek ez első fogás után már úgy érezhetik, hogy jól is laktak. Pedig hol van még a vége... Ez a finom, könnyű - alkohol mentes - leves jó indítója lehet egy menüsornak, és a gyerekek is örömmel fogják kanalazni.
A következő mennyiség 2 adagra elegendő. Egyszerű és nagyszerű recept, fél óra alatt elkészíthető, és ha nem azonnal akarjuk tálalni, hűtőben tárolható. 
Így előre is elkészíthető, és tálalás előtt (kb 10-15 perccel) csak a sütőbe kell tenni, és máris szolgálhatjuk fel.



HOZZÁVALÓK (2 főre)

1 cs. leveles tészta
1 ek mandula
1 tojás
1 ek tejföl
20 db mazsola

10 deka alma
1 fahéjrúd
1 kk őrölt gyömbér
4 ek méz
8 db szegfűszeg
1 ek vaníliaaroma


ELKÉSZÍTÉS

Vegyünk elő két hőálló tálaló tálat, és a kinyújtott levelestésztára szájjal lefelé fordítsuk rá. Kb 1 cm-re nagyobb kört vagy négyzetet vágjunk ki a tésztából mint a szája. (Ezzel fogjuk lefedni a tálakat!)
Az almát mossuk meg, vágjuk félbe. A magházát vágjuk ki, és a kapott két fél almát szeleteljük fel. Egy edénybe tegyünk kb 3 deci vizet, tegyük bele az almaszeleteket, adjuk hozzá a mézet, és a fűszereket: a fahéjt, az őrölt gyömbért, a szegfűszeget és a vaníliaaromát. Addig főzzük fedő alatt, amíg az almaszeletek meg nem puhulnak. Az elfőtt vizet közben pótoljuk! Ha az almák megpuhultak, tegyük (hőálló)tálaló edényekbe, majd a tűzről félrehúzott megmaradt léhez keverjünk egy evőkanál tejfölt. Az így kapott levet öntsük rá az almákra, szórjunk bele 10-10 db mazsolát, és fedjük le a leveles tésztával. Enyhén felvert tojással kenjük meg, szórjuk meg a mandulával és ha azonnal tálaljuk, akkor 200C fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt (ahogy a leveles tészta szépen megpirul) süssük készre.
Ha nem azonnal kerül asztalra, ennél a lépésnél lehet hűtőbe tenni, és tálalás előtt csak elő kell venni, és máris süthető

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!