FRANCE INFO ... - III. RÉSZ (KÖZLEKEDÉS)

FRANCE INFO ... I
FRANCE INFO ... II

A franciák bár általában minimum egy autóval rendelkeznek, mégis szívesen használják a tömeg és távolsági közlekedés adta lehetőségeket. A vasúthálózaton többféle kedvezmény vehető igénybe: léteznek fiataloknak szóló csoportos kedvezmények és hosszabb időtartamra szóló jegyek. De akár napi, heti, vagy havi bérletet vásárolhatunk. 

A vasút amely a Francia Állami Vasutak (SNCF) kezelése alá tartozik, behálozza az egész országot. 
Az összes nagyvárosba TGV-vel (Train rapide a grande vitesse) el lehet jutni Párizsból, melyre kötelező a helyjegy. 
A 320 km-es sebességgel is száguldó vonat Párizson kívül a nagy városokat is sok esetben összeköti a tengerpartokkal.
A jegyárak váltózóak a komfort szint szerint (2 osztály létezik) és az indulás időpontjától, vagyis minél hamarabb foglaljuk annál olcsóbb a jegy ára! 
Bármelyik vonattal utazunk, felszállás előtt érvényesiteni kell a jegyet (sárga színű automata segítségével, a peron elején). 
Ugyancsak expressz vonatok segítségével lehet átjutni Nagy-Britanniába is, az Eurostarral, melyen ugyanolyan ellenőrzésre számíthatunk mint bármelyik repülőtéren.

csúcstartó TGV 

Autóval történő utazás esetében a közlekedési szabályok általában megegyeznek a magyarral.
A francia KRESZ csekély mértékben engedélyezi az alkoholfogyasztást, alacsony szondaérték esetén a rendőrök még nem szigorúak. A megengedett érték kb 2 pohár (persze nem vizes!) bor mennyisége, bár ez egyénenként változik, hiszen az alkohol lebontási sebessége egyénenként más és más. 
A gyorshajtásért viszont elég jelentős büntetéseket lehet kapni. Éppúgy, mint akik a megengedett alkoholértéket túllépik, bizony komoly szankciókra (helyszínen elvett jogosítvány és az autó otthagyása) számíthatnak. És ha autóval utaztunk ki, bizony nem jön a legjobban...


A parkolási lehetőségekről tudni kell, hogy a francia nagyvárosokban általában nehézségeket okoznak, ráadásul sok helyen legfeljebb 1-2 órán keresztül engedélyezik. 
Érdemes nézni a parkolóhelyek színét is. Létezik ugyanis a "zone bleue", ahol bár ingyenesen lehet parkolni, Nekünk kell beállítani a parkolás kezdetét, és ezzel egyidőben már egy másik kis ablkon mutatja is, hogy meddig lehet ottmaradni. Ezt a "parkoló órát" bármely benzinkúton, vagy hypermarketben is beszerezhetjük (általában 4-5 €ért). Ezeket külön tábla is jelzi a színen túl.

parkolóóra

kék zónát jelző tábla

A francia utakon a megengedett sebesség: 
- autópályán (ha külön tábla nem jelzi) 130 km/h. Érdemes arra figyelni, hogy esőben ez az érték 110 km/h-ra változik! 
- lakott területen kívül 90 km/h
- lakott területen belül 50 km/h, de sok város központjában már 30 km/h-s zónákat jelöltek ki. 


sebesség jelző tábla



A radarok éjjel-nappal aktívak, ahol a GPS radart jelez ott különösen figyelni kell a sebesség betartásával. Ezen túl sok esetben szeretnek átmeneti jelleggel is szerelnek fel radarokat, de jelenleg minden esetben tábla jelzi, amely valószínűleg a közeljövőben változni fog. Tervben van ugyanis, hogy a mostani táblák helyett olyan digitális táblákat szerelnek fel, amely mutatja a sebességet, SŐT (!) azt is, hogy ha ezzel az adott esetben túllépett sbességgel haladunk tovább, az mennyi €-s büntetést jelent számunkra.

radar jelző tábla Franciaországban

Radar Franciaországban. Sok esetben hátulról mér, mert pl a motorokon csak hátul van rendszám.

Az autók felszereltségét illetően:
a francia KRESZ szerint kötelező az autó utasterében tartani egy fényvisszaverős mellényt (éppolyat mint a magyar KRESZ is előír), hasonlóan a magyarországi előírásokhoz.
Kötelező az autóban lennie továbbá elakadásjelző háromszögnek is - bár itt a Spanyolországi 2vel ellentétesen - csak egy darabnak. 
Az elsősegélynyújtó doboz viszont "csak" ajánlott kategórába tartozik, de azt éredmes nálunk tartani, mert szükség esetén jól jöhet.

Francia figyelemfelhívó tábla a kötelezőkre!




5 megjegyzés:

Emoke írta...

Jó ezeket tudni. :) Köszi!

Névtelen írta...

húhh, de jó, hogy rádtaláltam, augusztus elején megyünk nyaralni franciába autóval....

Tereczkyadri írta...

Szuper, hogy bovitetted a blogot egyeb infokkal is, nekem tetszik!!!

Jol csinalod!!!

ChezSandra írta...

köszi Adri. Rájöttem, hogy ami Nekem mindennapos, lehet, hogy másnak jól jönne. Meg találkoztam egy-két frissen érkezett magyarral, és Ők is panaszkodtak, hogy semmi információs oldal nincs. Majd most picit lesz :)

Remélem jól vagytok!!

Riff írta...

Ezek most felbecsülhetetlen hasznos infók nekem, nagyon köszi! :)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!