SÁRGABARACKOS GOMBÓC




HOZZÁVALÓK

TÉSZTÁHOZ
500 g burgonya
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 kk só
1 evőkanál olaj
100 gramm tk. liszt

TÖLTELÉKHEZ
sárgabarack
barna cukor
fahéj


zsemlemorzsa, 
vaj

ELKÉSZÍTÉS


  1. A vajat megolvasztjuk és zsemlemorzsát pirítunk rajta, majd félretesszük.  
  2. A burgonyát megmossuk, és egy edénybe vizet téve feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz.
  3. Míg a burgonya fő, a sárgabarackokat felvágjuk, kivesszük a magot, és fahéjjal elkevert barna cukrot teszünk a mag helyére.
  4. Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, megpucoljuk és áttörjük.
  5. Az áttört burgonyához adjuk a tojást, a búzadarát, az olajat, a sót, és a tk. lisztet. 
  6. Egy fakanál segítségével alaposan dolgozzuk össze a masszát, majd a tálból kivéve jó lisztes deszkára tesszük, és lisztes kézzel átgyúrjuk.
  7. Ismét meglisztezett deszkán 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd közepes négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát. A barackokat a négyzetekbe csomagoljuk, és alaposan összegömbölygetjük.    
  8. Csipet sóval ízesített forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, és addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. 
  9. Ha feljöttek, kiszedjük őket a vízből, és a korábban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk őket.

7 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Én még csak szilvával készítettem, de finom a barack magában is így biztos hogy a gombócnak is finom íze lett !

ChezSandra írta...

Éva, ajánlom a barackot, Én megmondom őszintén sokkal-sokkal jobban szeretem mint a szilvás verziót!!!

Bors and Pepper írta...

Sandra! Már 1-2 hete foglalkoztat a gondolat, hogy csinálok ilyen barackos gombócot! És most a kép láttán nagyon megkívántam!!! Lehet, hogy ez lesz a holnapi ebéd?!

ChezSandra írta...

Én már csináltam jó pár fajta gombócot... De ez...

A lényeg a tk liszt, és az, hogy jól alá kell lisztezni. Nagyon-nagyon finom. A család csak nyelte...

Csináljátok meg, és meséljetek hogy sikerült :)

marisz57 írta...

Mi is imádjuk a barackos gombócot (is).Minden évben fagyasztok felezett, közepes nagyságú sárgabarackokat, hogy télen is legyen. Én úgy főzöm, hogy a kockákra vágott krumplit bő lében megfőzöm, felét kiszedem, jól lecsurgatom, összetöröm, stb., elkészítem gombócnak. A lében maradt krumplit vöröshagymával berántom, kis rizst szórok bele és kész a leves.

ChezSandra írta...

És fűszerezed is a levest, vagy "csak" a krumpli féle só van benne?

nálunk Nagymami szokta lefagyasztani, de Ő már "készen". Tehát csak főzni kell.

Egy tálcára teszi (a lényeg, hogy ne érjenek össze), úgy rakja be a fagyasztóba, és amikor már megfagytak a gombócok akkor zacskózza.

És nagyon-nagyon finom!!!

marisz57 írta...

Pici borssal fűszerezem és paprikás rántást teszek a levesre.

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!