SÁRGABARACKOS GOMBÓC
HOZZÁVALÓK
TÉSZTÁHOZ
500 g burgonya
1 tojás
1 evőkanál búzadara
1 kk só
1 evőkanál olaj
100 gramm tk. liszt
TÖLTELÉKHEZ
sárgabarack
barna cukor
fahéj
zsemlemorzsa,
vaj
ELKÉSZÍTÉS
- A vajat megolvasztjuk és zsemlemorzsát pirítunk rajta, majd félretesszük.
- A burgonyát megmossuk, és egy edénybe vizet téve feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz.
- Míg a burgonya fő, a sárgabarackokat felvágjuk, kivesszük a magot, és fahéjjal elkevert barna cukrot teszünk a mag helyére.
- Ha a burgonya megfőtt, leöntjük róla a vizet, megpucoljuk és áttörjük.
- Az áttört burgonyához adjuk a tojást, a búzadarát, az olajat, a sót, és a tk. lisztet.
- Egy fakanál segítségével alaposan dolgozzuk össze a masszát, majd a tálból kivéve jó lisztes deszkára tesszük, és lisztes kézzel átgyúrjuk.
- Ismét meglisztezett deszkán 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd közepes négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát. A barackokat a négyzetekbe csomagoljuk, és alaposan összegömbölygetjük.
- Csipet sóval ízesített forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, és addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére.
- Ha feljöttek, kiszedjük őket a vízből, és a korábban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk őket.
Megjegyzések
A lényeg a tk liszt, és az, hogy jól alá kell lisztezni. Nagyon-nagyon finom. A család csak nyelte...
Csináljátok meg, és meséljetek hogy sikerült :)
nálunk Nagymami szokta lefagyasztani, de Ő már "készen". Tehát csak főzni kell.
Egy tálcára teszi (a lényeg, hogy ne érjenek össze), úgy rakja be a fagyasztóba, és amikor már megfagytak a gombócok akkor zacskózza.
És nagyon-nagyon finom!!!