Magyarországon a gofrit, “amerikai palacsinta” néven ismerik, pedig az
amerikai palacsinta és a gofri köszönő viszonyban sem áll egymással.
Azonban mielőtt valami amerikás ételre gondolnánk a gofri hallatán
meg kell jegyezni, hogy már az ókori görögöknél is készült két forró
vaslap között sült ostya. Aztán néhány ezer évvel később egy
kézműves megcsinált egy bordázott formát, amely erősen hajazott a
méhkaptár mintázatára, innen is lett a francia neve a gaufre.
Azt érdemes leszögezni, hogy olyan, hogy belga gofri, még ha a
köznyelvben ez is terjedt el, NINCS. Létezik “brüsszeli” és “liége-i”
fajtája. A brüsszeli verziót szokták leginkább “belga gofri”ként
emlegetni, azt is azért, mert mikor az 1964-es New York-i
világkiállításon felszolgálták, egyszerűbb volt belgaként számon
tartani. Amerikában többnyire reggelire eszik, ropogósra sütött
szalonnával és juharsziruppal nyakon öntve. A belgák azonban
édességként szeretik ki-ki saját szája íze szerint.
De miben is különbözik a két legismertebb fajta?
Míg a brüsszeli fajtának, könnyebb a tésztája, és téglalap formájúra
sütik, addig a liége-i egy tömörebb, kelt tésztából készül, az alakja pedig
szabálytalan.
Igazi családi kedvenc, a remeksége éppúgy mint a palacsintának
abban rejlik, hogy mindenki saját kedve szerint ízesítheti sima vagy
fahéjas porcukorral, különböző vaníliás vagy csokoládés krémekkel,
és gyümölcsökkel.
De akár sós változatban salátával tálalva is
kínálhatjuk, ekkor tehetünk a tésztájába apróra vágott olívabogyót,
vagy kék sajtot is.
Ha pedig nincs még bevált receptetek, nézzétek meg a következőket:
GLUTÉNMENTES GOFRI (GLUTÉN-, LISZT-, TEJMENTES)
Nyírfacukorral készül, a glutén-, és tejmentes diétákban fogyasztható!
Receptért kattintsatok ide:
GOFRI - GAUFRE
Nyírfacukorral és zabpehelyliszttel készülő receptért kattintsatok ide:
ZABPEHELYLISZTES GOFRI (TEJ-, TOJÁS-, FEHÉR CUKORMENTES)
Receptért kattintsatok ide:
Ha pedig “megmarad” pár darab, készíthettek belőle egy másik
desszertet is:
RAKOTT GOFRI
Receptért kattintsatok ide:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése