VEGÁN MÜZLIGOLYÓ (GLUTÉN-, LISZT-, TOJÁS-, TEJMENTES)
Egyszerűen elronthatatlanok ezek a sütés, és főzés nélküli müzligolyók. 10 perc munkával - bár a pihentetésre minimum egy órát rá kell szánnunk - mennyei desszertgolyókat készíthetünk.
A glutén-, liszt-, tojás, tejmentes diétákban fogyasztható!
HOZZÁVALÓK
300 gramm glutén-, és cukormentes gyümölcsös müzlikeverék
12,5 cl mandulatej
50 gramm glutén- és laktózmentes margarin
50 gramm glutén- és laktózmentes margarin
4 ek agave szirup vagy méz
5 ek cukormentes (nyírfacukros) eperlekvár
5 ek cukormentes (nyírfacukros) eperlekvár
ELKÉSZÍTÉS
A müzlit szórjuk egy tálba, majd öntsük le a felforrósított mandulatejjel. Adjuk hozzá a szoba hőmérsékletű margarint, az agave szirupot és a lekvárt. Alaposan gyúrjuk össze, majd lefedve tegyük minimum egy órára hűtőbe.
Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, majd hempergessük meg őket kókuszreszelékbe, kakaóba, vagy darált mandulába.
GLUTÉN-, ÉS TEJMENTES PALACSINTA I
A nemrég feltett glutén-, tojás-, tejmentes palacsinta után ismét egy palacsinta készült, most azonban tojással. Minap egy cikkben olvastam, hogy a palacsinták tésztájába érdemes egy kis keményítőt is tenni, ezzel bebiztosíthatjuk Magunkat, hogy semmiképpen se ragadjon oda a serpenyőhöz.
A glutén-, és tejmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
120 gramm fehér rizsliszt
2 ek kukoricakeményítő
2 egész tojás
25 cl mandulatej
25 cl ásványvíz
1 csipet só
ELKÉSZÍTÉS
A rizslisztet öntsük egy tálba, adjuk hozzá a csipet sót. Üssük hozzá a tojásokat, majd keverjük simára a mandulatej és az ásványvíz hozzáadagolása mellett. Tegyük félre kb egy órára, majd vagy kerámiaserpenyőben zsiradék nélkül, vagy zsiradékkal kikent forró serpenyőben süssük ki. Ha nem akarjuk minden egyes darab előtt kikenni a serpenyőt a tésztához is hozzáadhatjuk.
SÜTŐTÖK FASÍRT (GLUTÉN-, LISZT-, TEJMENTES)
Az őszben az egyik legjobb dolog a sütőtök. És ez a "fasírt" pedig az egyik legjobb ami a sütőtökből készülhet. Igazi őszi, téli ízkavalkád fél óra alatt.
A glutén-, liszt-, tej-, húsmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!
HOZZÁVALÓK
300 gramm sütőtök
1 nagy tojás
2 púpos evőkanál kukoricakeményítő
1 nagy csipet só
1/2 kk őrölt bors
1/2 kk őrölt szerecsendió
3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
2 ek apróra vágott snidling
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A sütőtököt pucoljuk meg, és kis lyukú reszelőn reszeljük le. Üssük bele a tojást, szórjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és ízesítsük a fűszerekkel. Alaposan keverjük össze, majd kanalazzuk a masszát egy kisméretű (5 cm átmérőjű) szilikon muffin forma mélyedéseibe.
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg őket.
ALMÁS FLAUGNARDE (GLUTÉNMENTES)
Flaugnarde [ ejtsd: flonyárd] a francia neve ennek a nagyon könnyű, és egyszerűen elkészíthető finom süteménynek.
Eredetileg a Limousin régióból származik, és testvéri kapcsolatban áll a clafoutis-val (ejtsd: klafuti). Szinte ikrek is lehetnének, azonban a két finom sütemény között az egyetlen különbség, hogy eredetileg a clafoutis csak és kizárólag cseresznyével készülhet, a flaugnarde bármilyen más gyümölccsel elkészíthető. (Hmm, lehet már Te is készítettél? Pl barackos clafoutist, ami nem is clafoutis valójában hame, flaugnarde)
A tradícionális receptekben általában vékonyra szeletelt almával, barackkal, szilvával, körtével, szőlővel, fekete ribizlivel, málnával stb... készítik.
Én most reszelt almát tettem bele a kókuszliszt mellé, az édesítésére pedig nyírfacukrot használtam.
Nyírfacukorral készül, a gluténmentes diétákban fogyasztható.
HOZZÁVALÓK
3 golden alma
3 nagy egész tojás
50 gramm vaj
20 ml tej
45 gramm kókuszliszt
60 gramm nyírfacukor
1 kk vaníliaaroma
2 ek rum (v. rumaroma)
1 csipet őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 lime leve (+reszelt héja a díszítéshez)
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A tojásokat elektromos habverővel turbófokozaton verjük fel nagyon habosra. Adjuk hozzá a kókuszlisztet, a nyírfacukrot, a tejet, a megolvasztott majd szoba hőmérsékletűre visszahűtött vajat, a vaníliaaromát, a rumot, a lime levét és a fűszereket.
Az almákat mossuk, majd hámozzuk meg. Nagy lyukú reszelőn reszeljük le, és adjuk a masszához. Alaposan keverjük össze, majd öntsük egy kivajazott kerek 24 centiméter átmérőjű tortaformába. Előmelegített sütőben süssük 45 percig!
Hagyjuk a formában kihűlni, majd a lime héjával szórjuk meg!
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl! Tarts Velünk a Facebookon is!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!