LENMAGOS CSOKOLÁDÉS KEKSZ (GLUTÉN-, LAKTÓZ-, TEJMENTES, LOW CARB)

Ez a mennyei csokoládés cookie tökéletes tízórai vagy uzsonna lehet akár gyerekeknek akár felnőtteknek. Nálunk uzsonnára készültek, és gyorsan el is fogytak. Nagyon, nagyon gyorsan.

Érdemes kipróbálni!


A low carb, és a  glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tejmentes diétákban fogyasztható!

(Ha cukormentes csokoládéból készítjük, akkor a hozzáadott cukormentes diétákban is fogyasztható!)




HOZZÁVALÓK 


200+50 gramm csokoládé (minimum 60%-os)
100 gramm eritritol
90 gramm darált lenmag
90 gramm kókuszzsír
50 gramm aszalt gyümölcs (nálam most sárgabarack)
2 egész tojás
1 ek mák
1 ek cukrozatlan holland kakaó
1 kk szódabikarbóna


ELKÉSZÍTÉS 



A csokoládét (200 gramm) vízfürdő felett olvasszuk meg a kókuszzsírral együtt. A tűzről félretéve - folyamatos kevergetés mellett - várjuk meg míg langyosra hűl, majd keverjük hozzá a tojást, az apróra vágott aszalt sárgabarackot, az összetördelt maradék (50 gramm) csokoládét, és a többi hozzávalót is.

Nedves kézzel formázzunk belőle golyókat, és enyhén lapogassuk le. Tegyük a korongokat egy sütőpapírral bélelt tálcára, majd hagyjuk pihenni egy órán keresztül a hűtőben.

Végül a sütőpapírral együtt tegyük át a korongokat egy sütőlapra/tepsire, és a 180°C-ra előmelegített sütőben süssük készre 10 perc alatt.





10 PERCES - BÜNTETLEN - VEGÁN CSOKOLÁDÉKRÉM (MINDENMENTES*, LOW CARB)

Pofonegyszerű és 10 perc alatt kész. Sem sütni, sem főzni nem kell. Sőt! Ha még azt is mondom, hogy eritritollal készül és "mindenmentes*"? Hihetetlen ugye? Pedig igaz. Ha villámgyors büntetlen édesség kellene ez az! 
A hirtelen beesett látogatók is pikk-pakk "elintézhetők" ezzel a gyors édességgel


A vegán, a low carb, és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 







HOZZÁVALÓK (1 adaghoz)


½ érett avokádó
1 ek cukrozatlan holland kakaópor
1,5 ek eritritol
¼ kezeletlen héjú narancs leve és lereszelt héja
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt kardamom
1 ek presszókávé


ELKÉSZÍTÉS 




A hozzávalókat tegyük egy késes mixerbe, és pár perc alatt pürésítsük össze. Tegyük egy habzsákba, nyomjuk a kínálópohárba és már kínálhatjuk/fogyaszthatjuk is!

REMEK KÖRET 10 PERC ALATT: VEGÁN AVOKÁDÓS SALÁTA (MINDENMENTES*, LOW CARB, LOW FAT)

A szokásos köretek helyett próbáljátok ki ezt a villámgyors, kevés hozzávalós, remek köretet, amely remek kísérője lehet frissensülteknek, halaknak is. 


A low carb, low fat, vegán és a *mindenmentes, vagyis a glutén-, liszt-, laktóz-, szója-, tej-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 







HOZZÁVALÓK 


1 marék saláta 
1 paradicsom 
1 avokádó 
1 kezeletlen héjú zöld citrom leve és lereszelt héja 
1 ek olívaolaj 
só, frissen őrölt tarka bors 
1 késhegynyi őrölt koriandermag 
1/2 kk kapor


ELKÉSZÍTÉS 


Az avokádót vágjuk ketté, vegyük ki a magját és daraboljuk fel. 
Tegyük egy tálba a megmosott és felkockázott paradicsommal és a közepesre tépkedett salátával együtt. 

Forgassuk össze, majd öntsük nyakon a villával homogénné vert olívaolaj-citromlé keverékével. Hintsük meg az őrölt koriandermaggal, a lime lereszelt héjával, a frissen őrölt tarka borssal és a kaporral.




SAJTOS RÚD (GLUTÉNMENTES)

Egy jó és biztos stanglirecept mindenkinek kell, hogy a tarsolyában legyen. Nekem ez az ha gluténmentes stanglira van szükség!

A glutén-, és a szójamentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz! 





HOZZÁVALÓK 


250 gramm gluténmentes lisztkeverék
50 gramm rizsliszt
125 gramm tejföl 
150 gramm reszelt sajt + a tetejére
200 gramm szobahőmérsékletű vaj
1 tojás
1 csipet só


ELKÉSZÍTÉS 


A lisztkeveréket és a rizslisztet tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a tejfölt a vajat és a reszelt sajtot. Csipet sóval együtt alaposan gyúrjuk össze.

Rizslisztezett deszkán nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra, kenjük meg a kimaradt tojásfehérjével, és szórjuk meg a tetejét a reszelt sajttal.

Derelyevágóval csíkozzuk fel, majd tegyük a sajtos csíkokat sütőpapírral bélelt tálcára. 

Tegyük egy éjszakára hűtőbe, majd 180°C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses fokozaton) süssük aranybarnára. (Mindig csak annyit vegyünk elő a hűtőből amennyit épp sütünk, a  többit hagyjuk a hűtőben amíg az előző adag sül!)




MADELEINE (GLUTÉN-, LISZT-, TEJ-, FEHÉR CUKORMENTES)

Madeleine [ejtsd: mádlen] egy igazi franciásan francia teasütemény. A sütemény története 1745-ben kezdődött a francia Lorraine régióban lévő Commercy nevű városkában.
A történészek szerint egy francia Madeleine nevű szolgálólány ilyen kis szivacsos, habkönnyű süteményekkel kínálta Stanislaw Lezczynskit, Lotaringia hercegét (XV. Lajos feleségének édesapja). Nagyon ízlett neki, és egyre többször készíttette el vele mind maga, mind kedves vendégei számára. Így egyre nagyobb hírnévre tett szert ez az egyszerű kevert sütemény.

A sütemény a világhírnevét leginkább Marcel Proustnak (francia regényíró) köszönheti, aki a mintegy 3200 oldalas "Az eltűnt idő nyomában" c. művében központi helyen szerepelteti a kagyló formájú süteményt.

Bár az elkészítése nem nagy ördöngösség, mégis speciális, hiszen megfelelő kagylóformában sütik.

Igazi villámgyors, 10 perces sütemény, érdemes elkészíteni.


Eritritollal készül, a glutén-, liszt-, tejmentes diétákban fogyasztható!






HOZZÁVALÓK

40 gramm eritritol
35 gramm darált mandula
1 tk narancsvirág kivonat
1 ek kókuszolaj + a forma kikenéséhez
1 vaníliarúd kikapargatott belseje
1 kezeletlen héjú narancs héja
1 csipet só
1 egész tojás

nyírfaporcukor és reszelt narancshéj a tetejére (elhagyható!)


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 160°C fokra.

A tojást verjük fel 3-4 perc alatt a mixer turbó fokozatán. Óvatosan keverjük hozzá a többi hozzávalót, majd kanalazzuk az olajjal kikent forma mélyedéseibe.

Az előmelegített sütőben 12 perc alatt süssük készre.

Formában hagyjuk kihűlni, majd langyosan nyírfaporcukorral és reszelt narancshéjjal megszórva kínáljuk.





KAPROS-TÚRÓS CSIRKEROLÁD (GLUTÉN-, LISZT-, LAKTÓZ-, TOJÁS-, FEHÉR CUKORMENTES)

A kapor és a túró remek párosítás. Gondoljunk csak a nemrég említett kapros-túrós zöldséglepényre. Most kiklopfolt csirkemellekbe került ez a remek duó töltelékként.

A glutén-, liszt-, laktóz-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!







HOZZÁVALÓK


2 csirkemell
100 gramm túró (laktózmentes)
2-3 evőkanál natúr joghurt (laktózmentes)
2 evőkanál kapor
1 fokhagymagerezd
só, frissen őrölt tarka bors, késhegynyi őrölt szerecsendió
2-3 spriccelésnyi olívaolaj


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt melegítsük elő légkeveréses fokozaton 200°C fokra.


Egy tálban villával törjük át a túrót, reszeljük hozzá a fokhagymagerezdet, majd ízesítsük a fűszerekkel.


A csirkemelleket klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd töltsük meg a túrós masszával, és tekerjük fel.


Tegyük egy sütőpapírral bélelt - vagy kerámiabevonatú - tepsibe, a tetejét fújjuk be egy minimális olívaolajjal, és az előmelegített sütőben süssük meg 20-25 perc alatt.


Salátaágyon kínáljuk!


Actifryben is megsüthető, ebben az esetben érdemes a hússütő kosárba tenni a roládokat.





Szereted  gyors recepteket? Ha igen, nézz körül még mi szerepel a 
gyors ebédek és a gyors vacsorák kategóriákban!


Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!