GALETTE DES ROIS - avagy vízkereszt lepény

Vízkereszt, vagy amit akartok... 
Vagyis francia módra: ha Vízkereszt, akkor GALETTE DES ROIS [gálett dé roá]. Január hatodika nem csupán a "hivatalos" karácsonyfabontás ideje, hanem Franciaországban ezidőtájt a bevásárlóközpontok, és pékségek polcait ellepi a "királyok lepénye". 

Ez eredetileg egy mandulás (frangipane) töltelékkel töltött leveles tésztából készült sütemény, de mostanság már több ízben - pl.: csokoládés, körtés, málnás, stb ... - készítik. De van briós (brioche) szerű válfaja is, amelyet kandírozott gyümölcsökkel vagy nagyszemű cukorral szórnak meg.

Vízkereszt ünnepét minden katolikus országban és közösségben megünneplik. Vízkereszt a keresztényeknél két ünnep is egyszerre: egyrészt erre a napra esik a három királyok (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatása Jézusnál. A napkeleti bölcsek gyermek Krisztusnál tett látogatása alkalmával három ajándékot: aranyat, tömjént és mirhát vittek.
A másik esemény pedig, hogy ezen a napon keresztelkedett meg Jézus, amit vízszenteléssel ünnepelnek meg a templomokban, innen való a vízkereszt elnevezés.

Galette des rois-t feljegyzések szerint először az ókori Rómában készítették, Szaturnália ünnepére. Ezt az ünnepséget Szaturnusz isten tiszteletére rendezték a téli napéjegyenlőség idején.

A Vízkereszt ünnepére készült sütemény egy kerek, lapos sütemény, amelyben egy babot rejtettek el,   és a szerencsés megtaláló lett az ünnepség királya. Régen a család és a barátok közösen fogyasztották el a lepényt, amely felvágásakor az első szelet a szegényeket illette meg (az elsőnek alamizsnát kérő koldust), a második szelet a távollevőké (katonák, halászok, és mindazok, akik nem lehettek ott a az "ünnepségen").  A további tortaszeletek elosztása sem történik akárhogyan... a család legkisebb tagja bebújik az asztal alá, és Ő mondja meg, hogy a szeletek kiket illetnek... A babot megtaláló családtag kicsi papírkoronát kap és választhat maga mellé egy királynőt vagy egy királyt.

1870-ig csak babot használtak, azután megjelentek a különböző porcelánfigurák, amelyek mostanra számtalan fajtában találhatóak meg. Vannak közöttük kimondottan gyerekeknek tetsző figurák, de vannak inkább felnőtteknek szólóak is.

Aki januárban Franciaországban jár mindenképp meg kell, hogy kóstolja ezt  nagyszerű süteményt!
De ha nincs rá mód, akkor otthon is könnyen elkészíthető:


HOZZÁVALÓK


2 csomag leveles tészta 
125 g darált mandula
125 g vaj
125 g kristálycukor
3 tojás
1 evőkanál rum
1 tk narancsvirágvíz
1 tojássárgája
1 evőkanál tej


ELKÉSZÍTÉS


A sütőt kapcsoljuk be 180-200°C fokra
A vajat keverjük ki a kristálycukorral fehéredésig, majd adjuk hozzá a tojásokat, a darált mandulát és az aromákat.

Tegyük magunk elé a szilikonlapot vagy a sütőpapírt - amivel együtt könnyebben átrakható majd a tepsibe - , majd tegyük rá a kinyújtott tésztát.
Kanalazzuk a kör alakú tészta közepére a tölteléket (jó vastagon, mert az úgy finom.) és tegyük bele a babot vagy figurát
Helyezzük rá a második tésztát, nyomkodjuk rá, majd kenjük meg felvert tojássárgájával.
Süssük a 180-200°C-ra előmelegített sütőben addig, amíg a lepény szép aranybarna színt nem kap.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!