GOMBÁS RISOTTO FEHÉRBORRAL

Rémesen cudar idő van Nálunk. 4 napja megállás nélkül esik, és a jósok még ilyet "ígérnek" minimum a hét közepéig. Úgyhogy arra gondoltam valami lélekmelengető ebéddel lepem meg a családot. Már terveztem, hogy korábban is megcsinálom, így a hozzávalók már itthon voltak.
Az eredmény valami isteni finomság lett. 

A glutén-, liszt-, tojásmentes diétákban fogyasztható, hozzáadott cukrot nem tartalmaz!




A recept (4-5 személyre előételnek vagy 2-3 személyre vacsorára)

HOZZÁVALÓK

30 dkg rizs, (Arborio)
1/2  póréhagyma
30 dkg vegyes gomba
3 ek olívaolaj
1 dl száraz fehérbor
1 l zöldségalaplé
3-4 evőkanál szárított petrezselyem ( v. fél csokor)
10 dkg parmezán
2 ek vaj
só, frissen őrölt tarkabors

ELKÉSZÍTÉS

A különböző gombákat tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel kb egyforma darabokra. A megtisztított és felaprított póréhagymával együtt olívaolajon fonnyasszuk meg. Szedjük ki a serpenyőből, majd tegyük félre. Tegyük ugyanebbe a serpenyőbe a rizst és kissé pirítsuk meg. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük hozzá a fehérbort. Vegyük alacsonyra a lángot és várjuk meg, hogy a bort beigya a rizs.
Szép lassan kezdjük el hozzáadagolni az alaplevet. Mindig 1-1 merőkanál levet adjunk csak a rizshez, várjuk meg amíg a rizs felveszi, majd óvatosan keverjük meg, majd adjunk újabb adagot hozzá. Mindezt addig folytassuk, amíg a rizs - al dente - megpuhul.
Az utolsó folyadék adag előtt a rizshez keverjük hozzá a petrezselymet is, a parmezánt, és rakjuk vissza a póréhagymás-gombakeveréket.
Hagyjuk, hogy kissé magába szívja az utolsó adag levet is, majd zárjuk le. Egy kicsit hagyjuk állni, keverjük át kétszer-háromszor, és azonnal tálaljuk.

(Ha nem azonnal tálaljuk, érdemes egy az utolsó adag alaplevet a "befejezéshez" tartogatni.)

1 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Hűűű, nagyon guszta!:)

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!