"Canapés" [kanapé] vagyis kis pirítósok, szendvicsek amik akár egy sikeres vacsora vagy ebéd előétele is lehet.
Gondolom sok mindenkinek ismerős, hogy ha vendégeket hív ebédre pl, akkor a vendégsereg már éhesen érkezik. Ilyenkor a legjobb ha egy kis előételt, falatkákat szolgálunk fel az akut éhhalál elkerülése végett.
Nek kell nagy dolgokra gonoldni. Egy-egy falatka ízlésesen elészítve épp megteszi.
Néhány tipp a sikeres canapés-hoz:
- Első szabály, hogy nincs szabály. Használjuk a fantáziánkat. Akármilyen szószt keverhetünk ki, rákenjük a kenyérre, és díszítjük.
- Az egyhangúságot különböző fajta kenyerek egyvelegével is megtörhetjük. Használható hozzá rozskenyér, diós kenyér, fehér kenyér, fekete kenyér, kétszersült, pirítós, stb ... ... ..
- Ne legyen túl nagy a canapés, az a lényege, hogy meg lehessen enni, max. két harapással
- Különböző süteményes kiszúróformák segítségével más-más alakzatúakra vághatjuk őket: kör, négyzet, téglalap, fa, csillag, állatok, stb ... .. sokféle forma kapható ma már
- Előre készítsük el a falatkákat, tedd a hűtőba vagy valami hűvüs helyre, hogy cak elő kelljen venni, és az ízek kellőképpen össze tudjanak érni.
- Annyi előtelt készítsünk, hogy a vendégek ne azzal lakjanak jól, "maradjon hely" a főételnek is.
És akkor álljék itt egy-két gyors recept:
Füstölt lazacos falatkák
1 nagy evőkanál créme fraiche (vagy tejföl)
1 teáskanál torma
bors,
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
2-3 szelet rozsos toast kenyér
füstölt lazac szelet(ek)
Egy tálban elkeverem a creme fraiche-t a tormával, borsozom, hozzáadom a szerecsendiót. A toast kenyereket egymás mellé rakom, majd megkenem ezzel a krémmel. Ráhelyezem a lazacszeleteket, majd süteménykiszúróval apró falatkákat csinálok mbelőle. Tányérre helyezem, és hűvös helyen tartom felszolgálásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése