CANAPÉS - FALATKÁK"Canapés" [kanapé] vagyis kis pirítósok, szendvicsek amik akár egy sikeres vacsora vagy ebéd előétele is lehet. 
Gondolom sok mindenkinek ismerős, hogy ha vendégeket hív ebédre pl, akkor a vendégsereg már éhesen érkezik. Ilyenkor a legjobb ha egy kis előételt, falatkákat szolgálunk fel az akut éhhalál elkerülése végett.
Nek kell nagy dolgokra gonoldni. Egy-egy falatka ízlésesen elészítve épp megteszi. 

Néhány tipp a sikeres canapés-hoz:
  1. Első szabály, hogy nincs szabály. Használjuk a fantáziánkat. Akármilyen szószt keverhetünk ki, rákenjük a kenyérre, és díszítjük. 
  2. Az egyhangúságot különböző fajta kenyerek egyvelegével is megtörhetjük. Használható hozzá rozskenyér, diós kenyér, fehér kenyér, fekete kenyér, kétszersült, pirítós, stb ... ... ..
  3. Ne legyen túl nagy a canapés, az a lényege, hogy meg lehessen enni, max. két harapással
  4. Különböző süteményes kiszúróformák segítségével más-más alakzatúakra vághatjuk őket: kör, négyzet, téglalap, fa, csillag, állatok, stb ... .. sokféle forma kapható ma már
  5. Előre készítsük el a falatkákat, tedd a hűtőba vagy valami hűvüs helyre, hogy cak elő kelljen venni, és az ízek kellőképpen össze tudjanak érni.
  6. Annyi előtelt készítsünk, hogy a vendégek ne azzal lakjanak jól, "maradjon hely" a főételnek is.


És akkor álljék itt egy-két gyors recept:

Füstölt lazacos falatkák
1 nagy evőkanál créme fraiche (vagy tejföl)
1 teáskanál torma
bors, 
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
2-3 szelet rozsos toast kenyér
füstölt lazac szelet(ek)

Egy tálban elkeverem a creme fraiche-t a tormával, borsozom, hozzáadom a szerecsendiót. A toast kenyereket egymás mellé rakom, majd megkenem ezzel a krémmel. Ráhelyezem a lazacszeleteket, majd süteménykiszúróval apró falatkákat csinálok mbelőle. Tányérre helyezem, és hűvös helyen tartom felszolgálásig.

Nincsenek megjegyzések:

Egy kis francia, egy kis magyar. Olykor pedig teljesen más! Kalandozás a konyhán innen és túl!