A cékla az egyik olyan közkedvelt zöldség, amely így a téli évszakban sokféle étel képében kerülhet asztalra: roppant sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle saláta, leves, köret, de akár - mint mostanában szinte minden gasztroblogger konyhájában megtalálható - édesség is.
A cékla azon kívül, hogy nagyon jól néz ki, egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, B1, B2, B6 és C vitamint. A vashiányban szenvedők is nagyobb mennyiségben is ehetik, hiszen tartalmaz még vasat, nátriumot, káliumot, foszfort, jódot, kálciumot,
magnéziumot. Jelentős szerepet játszik a vérképzésben, segíti a
nyirokrendszer működését.
Az egyik legjobb és legkönnyebben beszerezhető vízhajtó és méregtelenítő zöldség, amely segíti a vérnyomás normalizálását is.
De egy kicsit menjünk túl a "hagyományos" céklavörös színen...
Egyre több helyen találkozhatunk mostanság a csíkos ChioggiaRed céklával. Íze nagyon hasonlít a hagyományos társáéra, ám vörös és fehér csíkjai igazán feldobják a belőle készült fogást.
A nagy sikerre való tekintettel a pink-fehér kombináció után megjelent a piacokon a sárga-fehér csíkos változata is. Íze nyersen kissé enyhébb és édesebb
mint a hagyományos társáé. - Személy szerint Nekem még jobban is
tetszik mint rózsaszínű társa, mivel így a téli fényhiányos időszakban
egy kis napfényt varázsol a tányérunkra...
Mindkét (rózsaszín és sárga) chioggia cékla felhasználásakor azonban fontos szem előtt tartani, hogy a hosszú főzés és sütés alatt elveszítik különlegességüket (csíkjaikat), és kifakulnak! Ezért ha épp az egyediségükkel - csíkosságukkal - szeretnénk villantani, akkor érdemes nyers formában kínálni, vagy csak nagyon rövid hőhatásnak kitenni.
1 megjegyzés:
Ilyen céklákat Magyarországon nem árulnak - vagy csak én nem láttam még.
Így aztán marad a csíkozás nélküli hagyományos céklavörös cékla...
Megjegyzés küldése